У неділю відсторонений лідер Каталонії Карлес Пучдемон відповідно до європейського ордера на арешт здався бельгійській поліції. Разом із ним до поліції прийшли четверо його соратників. А вже вчора усіх п’ятьох «затриманих», що їх Мадрид звинувачує у заколоті, повстанні, розкраданні коштів, непокорі уряду, суд відпустив на поруки. 
Суддя вирішив, що причин для утримання політиків під вартою немає. При цьому їм заборонили виїзд з Бельгії, також каталонці мають з’являтися у будь-який момент, коли їх покличуть, щоб засвідчити свою присутність,  повідомляє El Pais.
Очікується, що протягом 15 днів Пучдемона із соратниками викличуть до суду знову.
Згідно з правилами ЄС, Бельгія має 60 днів на ухвалення рішення про екстрадицію Пучдемона. Лише у виняткових випадках цей термін можуть подовжити ще на 30 днів
Тим часом прокурор Верховного суду Іспанії заявив, що вимагатиме ув’язнення для спікера парламенту Каталонії Карме Форкадель та депутатів — членів президії, повідомляє El Mundo.
Водночас віце-прем’єр Бельгії та глава МВС Жан Жамбон заявив: міжнародне співтовариство має уважно стежити за Іспанією, щоб переконатись, що відсторонений від влади лідер Каталонії отримає у Мадриді справедливий судовий розгляд. «Я просто запитую себе: як держава-член ЄС могла зайти так далеко, і я запитую себе: де позиція Європи, яку вона повинна мати стосовно цього питання?» — цитує Жамбона Associated Press. Бельгійський чиновник відзначив, що «є, звичайно, іспанське законодавство, але є також міжнародне право, є Європейська конвенція з прав людини, і такі речі мають перевагу над законодавством держави-члена ЄС».