У рамках Року Японії в Україні в суботу у Вінниці з’явилася алея сакур. 70 дерев посадили біля пам’ятника Героям Чорнобиля, на березі Південного Бугу. Сертифікат на їх придбання вручив Надзвичайний та Повноважний Посол Японії у нашій державі Шігекі Сумі.

Надзвичайного і Повноважного Посла Японії в Україні Шігекі Сумі зустріли у Вінницькій міськраді учасники народного ансамблю танцю «Барвінок» разом із керівником колективу народним артистом України Петром Бойком, а також міський голова Вінниці Сергій Моргунов (зліва направо).

Фото з сайту Вінницької міськради.

Поважний гість висаджував їх разом з керівниками області й міста, громадськими активістами. Японські вишні, що навесні розквітнуть ніжним цвітом, нагадуватимуть не тільки про нинішній Рік Японії, а й про трагічні сторінки в історії двох народів — аварії на атомних станціях.
Для гостей вінничанин член Національної спілки фотохудожників Максим Соломко підготував фотовиставку «Звичайні люди незвичайної країни». Він використав світлини, зроблені під час подорожі до Токіо і Кіото.
Упродовж трьох днів понад 100 осіб представляли вінничанам далеку країну. Зокрема, бізнес-семінар за участі топ-менеджерів провідних японських компаній, що працюють в Україні, викликав інтерес у місцевих підприємців. А для шанувальників мистецтва виступила японська оперна група «Нобарадза» на чолі з виконавицею зі світовим ім’ям Кадзуко Камія.
В організації і проведенні заходів вінничанам допомогли представники «Українсько-японського центру КПІ ім. Ігоря Сікорського», зокрема його керівник Катерина Луговська.

Віктор СКРИПНИК.

Вінниця.

***

Уряд Японії опублікував список іноземних громадян, яких нагородять орденами восени 2017 року. До нього потрапили і двоє громадян України. Орденом Вранішнього сонця, Золотою та Срібною зірками буде нагороджено Михайла Дашкевича, першого Надзвичайного і Повноважного Посла України в Японії — за сприяння розвитку дружніх відносин та взаєморозуміння між Японією та Україною. Також Орден Вранішнього сонця, «Золоті промені з розеткою» отримає Володимир Резаненко, професор Національного університету «Києво-Могилянська академія» та Київського університету ім. Б. Грінченка — за розвиток вивчення японської мови в Україні та дослідження Японії і японської мови, сприяння академобміну між країнами.