Як вплинув на життя українців безвізовий режим, особливості виконання угоди з ЄС, що чекає нас у європейській спільноті? На ці питання шукали відповіді у Тернополі під час круглого столу на тему: «Асоціація Україна-ЄС: Що далі?». Цей захід було організовано Представництвом Фонду Конрада Аденауера в Україні та Інститутом Євро-Атлантичного співробітництва за підтримки Тернопільської облдержадміністрації.

 

«Безвізовий режим діє, і ним уже успішно встигли скористатися понад 300 тисяч українців. При в’їзді до країн ЄС лише незначна кількість громадян нашої держави отримали відмову», -- інформувала аналітик громадської організації «Європа без бар’єрів» Катерина Кульчицька.

 

З 1 вересня 2017 року вступила в дію Угода про асоціацію України з ЄС. Вона ратифікована практично всіма інституціями європейської спільноти. За словами голови Тернопільської обласної державної адміністрації Степана Барни (на знімку), для Тернопільщини це, насамперед, створення належних передумов для залучення інвестицій та успішного розвитку бізнесу.

 

«Рух України у напрямку європейської спільноти для нас був, є і буде принципово важливим. І з точки зору прагнень до високих соціальних стандартів і стосовно політичної самовизначеності українців, -- наголосив керівник області. --  Європейські цінності завжди були важливими для українського народу. Саме їх відстоювали на помаранчевому Майдані, через них розпочалася Революція Гідності, а на сході нашої держави у протистоянні з Російською Федерацією віддали життя сотні українців».

 

Угода з ЄС -- це покроковий алгоритм адаптації до європейських стандартів, переконаний науковий директор Інституту Євро-Атлантичного співробітництва Олександр Сушко.

 

«В Україні очікується зростання обсягів торгівлі з ЄС на 30 відсотків, відповідно зростуть виробничі потужності, -- зазначив політичний аналітик Інституту Євро-Атлантичного співробітництва Володимир Горбач. -- Виконання умов угоди з ЄС -- це інструмент внутрішнього реформування країни в найближчому майбутньому. Країна змінюватиметься внутрішньо, покращуватимуться стандарти продукції, удосконалюватимуться технічні регламенти, що відповідатимуть зразкам ЄС. За прогнозами аналітиків, виконання умов угоди з ЄС займе орієнтовно 10 років».

 

Михайло ЛИСЕВИЧ.

Фото надано автором.

 

Голос України