«Росія має два варіанти дій на Донбасі. Якщо вони хочуть створити заморожений конфлікт, як в Абхазії, Південній Осетії, чи Придністров’ї, то це буде їм багато коштувати. Однак, якщо захочуть, вони це зроблять попри великі витрати», — заявив спеціальний представник США щодо України Курт Волкер під час брифінгу в Державному департаменті, інформує «Голос Америки». «Альтернатива — це коли Росія виведе свої сили і сприятиме розміщенню миротворців ООН, що принесе всім мир і дозволить просуватись у втіленні Мінського процесу. Це — другий сценарій», — сказав Волкер. При цьому він наголосив, що світ не хоче, щоб ситуація на Донбасі перетворилася на довготривалий конфлікт. «Міжнародна спільнота не хоче ще одного Кіпру… Не думаю, що цього хоче і Україна. Вона хоче відновити суверенітет на власній території і тому має стимули для втілення Мінських домовленостей».

 

Н. Гейлі, В. Єльченко, К. Волкер (зліва направо).


Фото з відкритих джерел.

Курт Волкер також повідомив, що Москва неодноразово декларувала бажання бачити кроки з боку України в рамках Мінського процесу. Таким кроком, на думку спецпредставника, є продовження 6 жовтня ще на рік Закону «Про створення необхідних умов для мирного врегулювання ситуації в окремих районах Донецької та Луганської областей». «Цікаво, чи на наступній зустрічі вони (росіяни. — Ред.) висунуть щось іще, але це було те, чого вони прагнули», — цитує Волкера «Голос Америки».


У понеділок Курт Волкер зустрівся з постійними представниками при ООН від України — Володимиром Єльченком та від США — Ніккі Гейлі. У повідомленні Місії України при ООН зазначається, що співрозмовники «обговорили перспективи розгортання миротворчої місії ООН на Донбасі».


Володимир Єльченко та Курт Волкер розмістили фото із зустрічі на своїх офіційних сторінках у Твіттері. «Дякую Ніккі Гейлі за прийом, а також Володимиру Єльченку за дискусію щодо ролі ООН в процесі розв’язання конфлікту. Згода приймаючої сторони є життєво важливою», — так прокоментував фото Волкер.