За останні кілька днів з боку очільника польського МЗС прозвучало кілька вкрай гострих заяв. Наприкінці минулого тижня міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський в ефірі телеканала TVP сказав, що вважає польсько-українські відносини поганими. Він повідомив про створення списку нев’їздних громадян України, уточнивши, що Варшава запускає процедури, які не дозволять людям, що демонструють вкрай антипольські погляди, в’їхати до країни.


«Ми усвідомлюємо, наскільки важлива для нас Україна з точки зору геополітики, але українці, знаючи про це значення своєї країни для нашої безпеки, вважають, що в такому разі питання, які нас розділяють, зокрема історичні, повинні зійти на другий, третій план», — цитує міністра «Європейська правда» з посиланням на TVP.


Тоді в нашому МЗС заявили, що «в Україні немає антипольських настроїв, більшість українців абсолютно позитивно ставляться до Польщі, попри розбіжності в оцінках складного історичного минулого». «В українському суспільстві є чітке розуміння необхідності подальшого зміцнення співпраці з Польщею як в інтересах двох народів, так і всієї Європи. Підтвердженням цьому є сотні тисяч українців, які зараз проживають у Польщі», — йдеться у повідомленні, розміщеному на сайті міністерства. У відомстві також наголосили, що Київ відкритий до співпраці, зокрема й з історичної проблематики.


Однак випади в бік України знову прозвучали під час і після візиту міністра до Львова, який відбувся минулими вихідними. Глава польського МЗС сказав, що діалог між істориками не відбувається належним чином,  і показово розвернувся перед входом до музею «Тюрма на Лонцького», змінивши програму свого візиту. Позитивним меседжем його поїздки можна вважати лише запевнення, що на місцевому рівні польсько-українській дружбі нічого не загрожує.


Та вже у понеділок В. Ващиковський в ефірі Польського радіо «Trojka», відповідаючи на запитання: «Чи буде він переконувати президента РП не їхати в Україну в грудні?» відповів: «Можу тільки сказати, що оптимістичних новин у мене для президента немає. Я представлю ситуацію, а рішення має приймати сам президент. А ситуація є складною».


«Досі ми стискали зуби у відносинах з Україною з огляду на нашу військово-політичну доктрину і питання безпеки, збереження незалежної України. Однак ми побачили, що нас використовують», — сказав він. Глава польської дипломатії зауважив, що каменем спотикання у двосторонніх відносинах є історія, “до певної міри” освіта, а також ситуація із поверненням польській громаді в Україні церковного майна — костелів та парафіяльних будинків.
На момент верстки номера офіційної реакції від українського МЗС на останні заяви очільника МЗС Польщі не було.


Зауважимо: заяви В. Ващиковського лунають на тлі повідомлень польських ЗМІ, що в уряді РП наближаються кадрові зміни. Польські експерти висловлюють припущення, що кандидат для відставки номер один — саме очільник МЗС.