«Україна — європейська країна, яка готова до цивілізованого діалогу щодо імплементації ст. 7 Закону «Про освіту», однак головна ідея статті повинна бути збережена: кожна українська дитина має володіти державною мовою — це наша межа компромісу». Про це заявила міністр освіти і науки України Лілія Гриневич у понеділок під час виступу перед послами країн-членів НАТО у приміщенні штаб-квартири Альянсу.


За інформацією прес-служби МОН, вона наголосила, що закон імплементує європейські цінності в національну систему освіти, зокрема положення, які дозволяють нацменшинам вивчати свою мову та навчатися на ній. «На жаль, деякі непорозуміння та політичні зловживання затьмарили суть  закону. Я маю визнати, що ми дуже розчаровані поведінкою деяких європейських партнерів, які культивують та поширюють міфи про основні поняття закону», — зазначила Гриневич.


У свою чергу, посли країн-членів НАТО відзначили, що вітають проведення освітньої реформи в Україні і вдячні за детальне роз’яснення положень закону безпосередньо від очільника МОН. Одним із основних питань було: чи готова Україна імплементувати рекомендації Венеційської комісії? На що міністр вкотре наголосила: лише за умови, якщо ці рекомендації дозволять кожній українській дитині на прийнятному рівні володіти державною мовою.


За результатами перемовин Л. Гриневич розповіла, що в ході зустрічі вона побачила, що є країни, які підтримують українську позицію, є ті, які сумніваються, і є ті, які почули наші аргументи і змінили свою точку зору. «Чи змінив свою точку зору посол Угорщини? Важко сказати. Він висловив невдоволення законом і переконання, що він звужує права угорської меншини. Я аргументувала, що ці права насправді розширюються в доступі до освіти і в забезпеченні конституційних прав», — цитує міністра УНІАН.