Днями у Сеймі Литви відбулася презентація плану фінансової допомоги Україні на найближчі десять років. Як уже повідомляв «Голос України», проект передбачає інвестування у вітчизняний малий та середній бізнес 50 мільярдів євро протягом десяти років, починаючи з 2018-го. У березні цього року резолюцію про розробку довгострокового плану підтримки України схвалила Європейська народна партія.

В Україні цей проект уже охрестили «планом Маршалла» — за аналогією з масштабною фінансовою допомогою, що була надана США Західній Європі після Другої світової війни.
«Було б чесно назвати цей план іменем його ініціатора — Андрюса Кубілюса (колишній прем’єр-міністр Литовської Республіки. — Ред.)», — пропонує член Сейму Раса Юкнєвічене. У коментарі нашій газеті вона підкреслила, що головна мета «плану Кубілюса» — допомогти відновленню України так само, як «план Маршалла» допоміг країнам Європи після Другої світової війни. «Важливо відзначити, що реалізація цього плану головним чином залежить від України, в основному — від її урядових інституцій», — розповіла член парламенту.
Такої самої думки й міністр закордонних справ Павло Клімкін. За його словами, Україна повинна бути здатною скористатися планом Маршалла. «Дякую Литві та міністру закордонних справ Лінасу Лінкявічюсу за роботу над Європейським планом для України. Це smart-комбінація допомоги та стимулів розвитку. Маємо бути здатні скористатися», — написав він на своїй сторінці у Твіттері.
Р. Юкнєвічене також нагадала, що ЄС надавав і продовжує надавати фінансову підтримку Україні. «Головне питання — її обсяг. Литва сподівається, що він буде співмірний з тим, яким країни континенту отримали після Другої світової війни. Звичайно, має бути гарантованою прозорість (використання коштів. — Ред.), зокрема, створено спеціальний орган, що це контролюватиме», — прокоментувала Р. Юкнєвічене.
Нагадаємо, за попередньою інформацією, план масштабної фінансової підтримки України має бути представлений на листопадовому саміті країн Східного партнерства ЄС.

Тетяна ПАСОВА.