Верховна рада у справах радіо й телебачення Туреччини повідомила про позбавлення ліцензій на віщання ще 17 електронних ЗМІ країни. 


В їх діяльності знайшли елементи осуду дій влади з переслідування підозрюваних у причетності до не-вдалої спроби військового перевороту в 2016 році. З таким формулюванням або ще страшнішим — зв’язком з організацією ісламського проповідника Фетхуллаха Гюлена — у Туреччині закрито кілька десятків видань, а деякі журналісти, що працювали в них, опинилися у в’язницях з обвинуваченням у підтримці змовників або співчутті їм.
Верховна рада у справах радіо й телебачення в розповсюдженій спеціальній заяві попередила закриті ЗМІ: «Якщо буде доведено, що продовжуєте виходити в ефір на ваших каналах і частотах, не-зважаючи на заборону й відняті права, то членів керуючих рад, директорів і головних редакторів буде покарано одним або двома роками тюремного ув’язнення, а також грошовими штрафами. Всі редакції ЗМІ зі скасованими ліцензіями, які продовжуватимуть віщання, буде опечатано».


Звісно, це не пройшло повз увагу Європейського Союзу, де занепокоєні порушенням прав людини й масовими репресіями проти журналістів, громадських діячів, державних службовців. Голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер у середу під час зустрічі з прем’єр-міністром Болгарії Бойко Борисовим, з яким обговорив питання майбутнього головування Софії у ЄС, ще раз закликав Туреччину повернутися до європейських цінностей, щоб зберегти перспективу членства в Євросоюзі. «Деякі турецькі офіційні особи намагаються обвинувачувати Європейський Союз у порушенні обіцянок стосовно процесу приєднання. Ми не робимо цього. Ми говоримо про те, що Туреччина знову має стати європейською», — сказав Юнкер.