Комітети з питань Збройних сил США Палати представників і Сенату затвердили проект оборонного бюджету на 2018 фінансовий рік, що передбачає кошти для України, зокрема й на надання летальної зброї. Про це йдеться в офіційному документі стосовно погодження бюджету, оприлюдненому комітетами в середу.


У документі зазначено, що «закон дозволяє виділити $350 млн для надання Україні допомоги в галузі безпеки, включаючи оборонну летальну допомогу». Однак уточнюється, що закон містить обмеження щодо виділення принаймні половини цих коштів, поки глава Пентагону не підтвердить, що Україна вжила значних заходів для реалізації інституційної реформи у сфері оборони.


Для протидії російській агресії оборонний бюджет США на 2018 фінансовий рік передбачає виділити 4,6 млрд доларів у межах Європейської ініціативи стримування для підтримки союзників НАТО та посилення оборонного потенціалу США в Європі, повідомляє Укрінформ. Крім того, передбачено виділити 100 млн дол. в межах Європейської ініціативи запобігання загрозам у рамках оборонних програм для країн Балтії. Також документ уповноважує виділити 58 млн дол. для відповіді на порушення Росією договорів про скорочення озброєнь.


На початку листопада Комітет з питань ЗС США Палати представників, розмістив на своєму сайті заяву із закликом не зволікати з ухвалою оборонного бюджету. «Росія продовжує дестабілізувати Україну, і тому США мають продовжити надавати допомогу з безпеки для того, щоб вона могла краще захищатись від постійної агресії з боку Росії», йшлося у документі. В заяві наголошувалося, що Сполучені Штати вже надають життєво важливу допомогу Україні. Однак важливо розширити програму навчань та надати додаткове обладнання. «Це стане важливим інструментом стримування Росії Україною».


А загалом на оборонні потреби передбачено виділити 700 млрд дол., що на 26,1 млрд дол. більше офіційного запиту президента. Щоб закон про бюджет набув чинності, його мають ухвалити Палата представників і Сенат. Після цього бюджет на 2018 рік повинен підписати Дональд Трамп.