Вечірнє засідання 9 листопада


Продовживши розгляд питань економічної політики, Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект про внесення змін до Закону «Про публічні закупівлі» та деякі інші закони України (щодо здійснення моніторингу закупівель, №4738-д). Голова Комітету з питань економічної політики Андрій Іванчук зазначив, що сьогодні державні закупівлі, які здійснюються на базі системи ProZorro, вже економлять дуже великі бюджетні кошти, а цим законопроектом додатково пропонується запровадити моніторинг цих закупівель. За його словами, це дасть змогу Державній аудиторській службі не після завершення торгів, а ще на етапі їхнього проведення виявляти можливі порушення та ризики. «Державна аудиторська служба зможе здійснювати моніторинг у режимі реального часу. Для цього буде запроваджено певні індикатори, за допомогою яких ще на етапі підготовки закупівель через систему ProZorro можна буде усунути порушення. При цьому механізм моніторингу не зупинятиме процес закупівель, а лише дозволить контролювати всі державні закупівлі, які відбуваються в країні», — зазначив він.


Перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов пояснив, що величезною перевагою системи електронних закупівель є те, що вона дозволяє накопичувати та аналізувати терабайти даних. «В тестовому режимі такий моніторинг вже працює, і на нашому сайті вже є результати, а цей законопроект зробить його обов’язковим. Ми хочемо домогтися того, щоб кожного разу, коли з’являється «червоний прапорець» по будь-якому тендеру, Державна аудиторська служба була б зобов’язана йти і перевіряти. Нині за результатами перевірки вже відкрито 108 кримінальних справ щодо порушень під час публічних закупівель і вже є три вироки», — сказав він та підкреслив, що потрібно посилювати відповідальність, бо, якою б система не була, завжди знайдуться охочі спробувати її обійти.


У цілому ухвалено законопроект про внесення змін до Закону «Про захист економічної конкуренції» (щодо удосконалення процедур контролю за концентрацією суб’єктів господарювання, №4287). За словами голови Комітету з питань економічної політики Андрія Іванчука, ці зміни нададуть Антимонопольному комітету України право не допускати легітимацію придбань та злиттів суб’єктів господарювання за участю компаній та осіб, які представляють країну-агресора та включені до санкційного списку. Він також повідомив, що хоч зараз Антимонопольний комітет і так не розглядає заяви компаній, що включені до санкційному списку, але на законодавчому рівні це питання досі не врегульоване.


Поки що тільки в першому читанні ухвалено законопроекти: «Про внесення змін до деяких законів України про захист економічної конкуренції» (№6723) та «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення принципів процесуальної справедливості та підвищення ефективності проваджень у справах про порушення законодавства про захист економічної конкуренції» (№6746). Першим законопроектом вдосконалюється порядок надання дозволів на здійснення вертикальних узгоджених дій, спрощеного порядку розгляду заяв про надання дозволу на концентрацію та ін., а другий вдосконалює процедури розслідування порушень у сфері економічної конкуренції. Зокрема, автор законопроекту №6746 Вікторія Пташник повідомила, що цими змінами запроваджуються фіксовані строки розслідування справ щодо порушення законодавства про захист економічної конкуренції. «На сьогодні Антимонопольний комітет цих строків не має, тож ми хочемо, щоб він діяв виключно в тих межах, які передбачить законодавство щодо строків. Також ми передбачаємо право учасників відповідних справ бути заслуханими незалежним від розслідування уповноваженим зі слухань та право відводу державного уповноваженого, якщо виявлено докази його упередженості», — зазначила В. Пташник.


Ухвалений в цілому законопроект про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо стабілізації розрахунків на Оптовому ринку електричної енергії України, № 6005), який спрямований на запобігання погіршенню фінансово-економічного становища Державного підприємства «Енергоринок» через несвоєчасну реєстрацію податкових накладних учасниками Оптового ринку.


Народні депутати не змогли ухвалити законопроект про внесення зміни до розділу ІІ «Прикінцеві положення» Закону «Про внесення змін до Митного кодексу України та Закону «Про розвиток літакобудівної промисловості» (щодо підтримки літакобудівної галузі, №6538), а також не знайшлося голосів, щоб бодай повернути його суб’єкту законодавчої ініціативи на доопрацювання.


255 народних депутатів підтримали проект постанови «Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України «Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України восьмого скликання та обрання голови, першого заступника, заступників голови, секретаря та членів Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації», якою народного депутата Сергія Рибалку відкликано з посади голови Комітету з питань фінансової політики і банківської діяльності згідно з поданою ним заявою.


Голова Регламентного комітету Павло Пинзеник повідомив, що відповідну заяву С. Рибалка подав ще у 2015 році, та що вона була погоджена з головою фракції Радикальної партії Олегом Ляшком, за квотою якої народний депутат був обраний на посаду голови комітету.


На початку засідання народні депутати привітали делегацію групи Парламенту Грузії із міжпарламентської співпраці з Україною на чолі з її керівником Георгієм Мосідзе.
«У 2008 році в цьому залі ми робили все можливе, щоб підтримати Грузію під час російської агресії. Сьогодні ви підтримуєте Україну. Ми вам дякуємо за це і впевнені, що спільно увійдемо і до ЄС, і до НАТО, плече до плеча, як держави-побратими», — сказав Голова Верховної Ради України Андрій Парубій.