У неділю в Словенії відбувся другий тур президентських виборів, у який вийшли чинний президент Борут Пахор і мер міста Камник Мар’ян Шарец. У першому турі, який проходив 27 жовтня, за них проголосувало відповідно 47,1 і 24,93 відсотка виборців.
Згідно з попередніми даними ЦВК Словенії, після обробки на ранок понеділка 99% виборчих бюлетенів упевнено перемагає екс-голова Соціал-демократичної партії і нинішній президент Борут Пахор. 54-річний політик, який зумів об’єднати словенців, дістав підтримку понад 53,26 відсотка виборців. При цьому виборча активність у другому турі становила трохи більше 40 відсотків. 
Колишній комік і мер Камника Мар’ян Шарец визнав свою поразку й одним з перших привітав суперника з перемогою. Правда, наголосив, що 46,74 відсотка, набраних ним, можна вважати успіхом, бо він є новачком на політичній сцені. А це демонструє прагнення певної частини суспільства до змін.
Словенські ЗМІ зазначають, що Пахор став другим президентом країни з 1991 року, коли Словенія здобула незалежність від колишньої Югославії, який обирається на другий строк. Усі пам’ятають, що саме Пахор очолив уряд у період жахливої фінансової кризи 2008-го і зміг подолати її. Зараз Словенія має одне з динамічних зростань економіки в Європейському Союзі, а в 2018-му його планують збільшити до 4 відсотків.
Президент Словенії наділений конституцією переважно церемоніальними функціями, але саме він є головнокомандувачем армії, а також має право висувати кандидатури на кілька важливих державних посад, зокрема  керівника національного банку, і призначати послів, а отже, через них впливати на зовнішню політику держави. Президентські повноваження Борута Пахора мали закінчитися 22 грудня.