Держава має забезпечити учасникам антитерористичної операції безплатне обслуговування в лікарняно-профілактичних закладах, аптеках та першочергову госпіталізацію. Про це під час круглого столу «Актуальні проблеми медичного забезпечення учасників АТО» заявила перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я Оксана Корчинська.

Організатори заходу — парламентський Комітет з питань охорони здоров’я, Уповноважений Президента з питань реабілітації учасників АТО Вадим Свириденко та Всеукраїнська правозахисна організація «Юридична сотня».


Оксана Корчинська наголосила, що учасники АТО мають право на безплатні медичну допомогу у військово-медичних закладах (у разі їх відсутності в державних чи комунальних лікарнях), психологічну допомогу в реабілітаційних центрах, зубопротезування, отримання ліків за рецептами. А ветерани АТО — у відповідних госпіталях за місцем постійного проживання. Крім того, за рахунок держави військовослужбовці можуть відновлюватися в санаторно-курортних закладах, проходити щорічне медичне обстеження.


«Ми вже три роки чекаємо від Кабінету Міністрів затвердженої директиви, де йдеться не лише про поранення, травмування, а й про хвороби, набуті в результаті захисту Батьківщини», — сказала перший заступник голови комітету.


Парламентарій повідомила, що на сьогодні 41 діючий військовослужбовець має статус інваліда, але, на жаль, більшість із них не знають про свої права. Так само, як і демобілізовані військові, які отримали в результаті захисту нашої держави I і II групу інвалідності. Тому, вважає народний депутат, при госпіталях повинна бути створена патронатна служба, яка інформувала б їх про відповідні права.


Крім того, Оксана Корчинська наголосила, що на перехідний період медичної реформи, який триватиме до 2020 року, треба ухвалити окремий закон щодо прав учасників АТО на якісну та доступну медичну допомогу.


Заступник міністра охорони здоров’я Олександр Лінчевський заявив: держава спроможна забезпечити пожиттєво безплатною медичною допомогою всіх ветеранів антитерористичної операції.


Уповноважений Президента з питань реабілітації учасників АТО Вадим Свириденко зачепив питання відновлювання наших солдатів після бойових дій. Зокрема, за його словами, на сьогодні відсутня належна комунікація між центральними органами виконавчої влади, шпиталями та цивільними лікарнями. Також існує проблема з кадрами в реабілітаційних закладах.


Учасники заходу звернули увагу на відсутність логістичного механізму з медичного забезпечення військових та на технічні, кадрові та фінансові проблеми госпіталів Міноборони, у тому числі які працюють безпосередньо в зоні АТО.


Істотного вдосконалення, вважають вони, потребує інформаційно-роз’яснювальна робота щодо пільг учасників антитерористичної операції та членів їх сімей, яка має систематично проводитися в регіонах.


Учасники круглого столу рекомендують уряду затвердити Державну цільову програму з фізичної, медичної, психологічної реабілітації і соціальної та професійної реадаптації учасників АТО на період до 2022 року та розробити законопроект про реформування системи реабілітації. Також пропонують внести зміни до законодавства щодо надання права користування відомчими медичними закладами демобілізованим або звільненим у запас військовослужбовцям, які брали участь в АТО.