11 листопада об 11-й годині 11 хвилин у Німеччині розпочалося: зазвичай стримані німці пускаються берега, перевдягаються у блазенське вбрання, натягують чудернацькі маски, вдають із себе дурнів, божевільних і чудернацьких персонажів, та ще й витанцьовуючи на вулицях і площах. Утім, це нікого не дивує, оскільки навіть приїжджі знають, що в країні настала «п’ята пора року» — час карнавалів.

За давньою традицією, вона розпочалася масовими народними гуляннями у Кельні, Дюссельдорфі, Бонні, Майнці та інших німецьких містах, розташованих на Рейні. Тому карнавал ще називають Рейнським. 
Хоч минула субота була дощова й холодна, але це не зіпсувало веселого настрою учасникам  дійства. А їх прийшло на свято так багато, що в деяких містах навіть обмежували доступ охочим повеселитися до центральних майданів.
У карнавальні дні, як і зазвичай, не обійдеться без політики: блазні знущатимуться над політиками й чиновниками, викриваючи їхні недоліки та промахи і викликаючи на дискусії. А щодо знущальних масок, то годі й казати: перекривлюють усіх — від політиків «маленьких» до канцлера. Не обходять увагою і міжнародних діячів.
Закінчується «п’ята пора року», яка триватиме до «попільної середи» — 14 лютого наступного року, вуличною святковою ходою: ряджені, городяни в карнавальному вбранні, блазні, які заповнюють платформи, що рухаються, викрикують карнавальні віршовані «кричалки» та щедро висипають у натовпи глядачів ласощі. Чимало винахідливих німців, аби зібрати їх якомога більше, підставляють під солодку «зливу» широкі картонні коробки чи вивернуті парасольки.

Берлін.