«Зірками» соціальних мереж в одну мить стали двоє школярок з Каховки на Херсонщині. Пересварившись у тих-таки мережах, 14-річна дівчина викликала 13-річну «на дуель». Підготовка до неї проводилася відкрито: організаторка двобою запросила туди знайомих і друзів. Тож у лісосмузі біля житлового масиву Свєтлово зібралося майже сорок підлітків. Вони із захватом спостерігали, як дев’ятикласниця тягає восьмикласницю за волосся, копає ногами, б’є головою об землю. Розборонити учасниць бійки чи повідомити дорослим нікому й на думку не спало — глядачі лише під’юджували ровесниць та знімали розправу на камери своїх айфонів, після чого викладали ролики в Інтернет.


Резонанс від зйомок виявився колосальним. Перегляди роликів перевищили десятки тисяч, їх ще й показали кілька національних телеканалів. Після того як справою зацікавилися журналісти, «героїнь» відео із загальноосвітніх шкіл № 1 і № 3 ідентифікували та у супроводі педагогів і психологів запросили до поліції. Там після профілактичної бесіди старшокласниці відмовилися висувати одна одній претензії, тож для них усе закінчиться взяттям на поліцейський облік.

Факт

На обліку в поліції на Херсонщині нині перебуває 91 дитина. Кожен четвертий з них схильний до хуліганства й завдання тілесних ушкоджень. Інші потрапили на облік через скоєння кримінальних правопорушень (найчастіше крадіжок).


Тепер і дівчата, і їхні батьки лише дивуються: мовляв, чому до них прикута громадська увага? Адже з їхньої точки зору, нічого страшного не сталося: ну, з’ясували стосунки й розійшлися врізнобіч, навіть без серйозних травм. І їхню думку, до речі, підтримують чимало ровесників — застосування сили в учнівських колективах набуває загрозливого поширення, а батьки й педагоги або нічого з цим не можуть вдіяти, або просто не звертають уваги.

Херсонська область.