Ціни на бензин останніми днями невпинно зростають. Зокрема, у Києві та області вчора вартість літра 95-го у середньому становила 27,74 грн. Про це повідомляє ресурс Vseazs.com. Найдешевший бензин марки А-95 можна було придбати за ціною 25,98 грн за літр. А найдорожчий — за 29,49 грн.
На думку директора «Консалтингової групи «А-95» Сергія Куюна, причиною злету цін на нафтопродукти в Україні стала ситуація на світовому ринку, а також валютна нестабільність. «Котирування нафти на початку листопада виявилися дуже високими. Наприклад, щодо бензину вони сягнули 627 доларів за тонну, що на 70 доларів, або 10 відсотків, більше за жовтневі показники», — пояснює С. Куюн.
Крім того, він зазначив, що курс валют змінюється мало не щодня, що додає нервовості імпортерам нафтопродуктів. Водночас експерт додав, що все-таки є шанс, що ціни на нафтопродукти можуть подешевшати. «Проте, у будь-якому разі, наш ринок уже підхопив підвищувальний тренд і тепер знадобиться час, аби розвернутися», — підсумував С. Куюн.
Нагадаємо, у серпні-вересні в Україні різко й істотно подорожчав автогаз. Тоді у ситуацію втрутилися Прем’єр-міністр, Антимонопольний комітет, і ціни вдалося знизити, хоч і не до початкового рівня.