У Кіровоградській області достатньо вільних майданчиків для впровадження проектів з альтернативної енергетики, зазначив заступник голови обласної державної адміністрації Андрій Коломійцев під час зустрічі з представниками компанії АТ «Енісолар» (Туреччина) та супроводжуючих українських компаній. Метою заходу стало обговорення можливостей будівництва на території області сонячних електростанцій потужністю 10 мегават (на знімку).

Як стверджує Андрій Коломійцев, сьогодні альтернативна енергетика є одним із пріоритетів розвитку області. Тут налаштовані на конструктивний діалог та співпрацю з інвесторами, забезпечення максимального спрощення дозвільних процедур та відсутність бюрократичних перепон.
Представники турецької компанії висловили готовність реалізувати на території Кіровоградщини чотири проекти у сфері сонячної енергетики, зокрема в Олександрійському та Новоархангельському районах, повідомляє офіційний сайт Кіровоградської ОДА. Під кожен проект реєструватиметься окреме підприємство, що забезпечить робочі місця, додаткові податкові надходження та підтримку соціальної інфраструктури населеного пункту.
Свої наміри сторони зафіксували в підписаному під час зустрічі меморандумі.
Водночас в Україні існує альтернативна думка про скасування системи «зелених тарифів» для нових комерційних проектів сонячної генерації, які здійснюють юридичні особи. Вона має залишитися лише для вже реалізованих проектів — такою є загальноприйнята і справедлива світова практика. Бо кожен десяток мегават, введений в експлуатацію за чинних «зелених тарифів», — це мільйони доларів збитків для економіки країни на десятиліття вперед.
Скептики пропонують внести відповідні зміни до Закону «Про електроенергетику», скасувавши «зелений тариф» для комерційних підприємств. Або, принаймні, в рази зменшивши його. А замість «зелених тарифів» запровадити конкурси проектів, як це роблять у Німеччині, Саудівській Аравії, Індії та інших країнах, завдяки чому ціни на «сонячні» кіловат-години у світі впали до 5 центів. А в Україні держава закупляє у бізнесових структур за «зеленим тарифом» по 17 центів, що неминуче призводить до зростання тарифів за електроенергію для населення.

Петро МЕЛЬНИК.
Фото з офіційного сайту Кіровоградської ОДА.

 

ФАКТ

На території Кіровоградської області діють 11 сонячних електростанцій. Ще 8 планують збудувати найближчим часом.