Двісті п’ятдесят школярів із Долинського, Новгородківського, Компаніївського та Кіровоградського районів першими на Кіровоградщині переглянули 7 грудня фільм «Кіборги», присвячений оборонцям донецького аеропорту в рамках проекту «Захисник Кіровоградщини». Перед прем’єрою в фойє кінотеатру «Портал» бійці продемонстрували старшокласникам сучасну стрілецьку зброю. Учасники перегляду також мали нагоду сфотографуватися з військовослужбовцями (на знімку).

Боєць 3-го оп СпП з позивним «Іл» поділився очікуваннями від картини: «Я хочу, щоб люди побачили у фільмі те, що ми справді обороняли аеропорт. Хотілося б, щоб нас пам’ятали, адже ми це робили для людей, для народу, а також шанували пам’ять наших загиблих друзів».
Діти також мали нагоду поспілкуватися з іншими «кіборгами» та легендарним командиром полку, Героєм України полковником Олександром Трепаком. «Ви маєте розуміти одну річ: я, мої солдати, мої хлопці і дівчата чотири роки віддаємо себе Україні, і ваша доля в майбутньому пов’язана з Україною. І ця доля дуже непроста, — зауважив Олександр Трепак. — 76 хлопців віддали своє життя під час оборони донецького аеропорту. Що буде завтра, ніхто напевно не знає, але це залежить від нас із вами. Історію пишемо ми — ось цими руками».
Присутні у залі вшанували всіх полеглих українських військовослужбовців хвилиною мовчання.
Вічна їм пам’ять. Під час оборони донецького аеропорту загинув капітан Олег Кулигін, того ж дня на позиції «Єнот» обірвалося життя капітана Євгена Подолянчука. 3 жовтня в старому терміналі ДАП полк втратив капітана Івана Литвинова, старшого солдата Вадима Шешеню та старшого солдата Олександра Хруля.
Акція відбулася за сприяння голови Кіровоградської ОДА Сергія Кузьменка.

Підготував Петро МЕЛЬНИК.
Фото зі сторінки 3-го полку спецпризначення у Фейсбуці.