У конференц-залі Тернопільського будинку праці відбувся семінар «Надання соціальних послуг особам з інвалідністю».

— У центрах зайнятості області таким особам сприяють у підборі роботи відповідно до їхніх професійних навичок, знань, рекомендацій медико-соціальної експертної комісії та індивідуальної програми реабілітації інваліда з урахуванням побажань людини. Там також організовують професійну підготовку, надають профорієнтаційні послуги, залучають до посильної тимчасової зайнятості, — зазначив, відкриваючи семінар, директор обласного центру зайнятості Василь Олещук. — У всіх центрах Тернопілля встановлено пандуси чи сигнальні кнопки виклику спеціалістів, обладнано інформаційні кутки. В інформаційних секторах для роботодавців розміщено резюме осіб з особливими потребами. Також у 12 ОТГ облаштовано робочі місця для представників центрів зайнятості, які надають консультації жителям громад, зокрема й особам з обмеженою працездатністю. Організовуємо також виїзні консультаційні майданчики.
У період з січня по жовтень цього року послугами центрів зайнятості Тернопілля скористалися 953 особи з обмеженою працездатністю. За цей час роботодавці запропонували інвалідам 334 вакансії. На 1 листопада 2017-го актуальними були 154 вільні робочі місця для інвалідів. 330 осіб вказаної категорії працевлаштовано за направленнями центрів зайнятості. Одному безробітному з інвалідністю виплачено одноразову допомогу для започаткування власної справи. За сприяння служби зайнятості області 105 осіб з інвалідністю проходили професійне навчання, 54 — брали участь у громадських та інших роботах тимчасового характеру.
— За 10 місяців 2017 року послугами центрів зайнятості області скористалися 44 демобілізовані учасники АТО, які мають інвалідність. З них за направленнями базових центрів працевлаштовано чотири особи, зокрема одному атовцю виплачено допомогу для відкриття власної справи. На 1 листопада 2017-го надаються послуги з працевлаштування 15 воїнам-інвалідам, — повідомив Василь Олещук.

Вл. інф.