У понеділок на міжурядовій конференції в Брюсселі Сербія відкрила переговори з двох нових статей про членство в Євросоюзі. Електронне видання сербської газети Srbija Danas повідомило, що рішення про відкриття статей 6 (закон про компанії) і 30 (зовнішні зв’язки) було прийнято всіма 28 країнами, що входять до ЄС, минулого тижня.
«Ми впевнено просуваємося вперед європейським шляхом. Думаю, що необхідно було відкрити три статті для переговорів, але в даний момент ми не можемо впливати на всі країни-члени ЄС», — заявила журналістам міністр із питань європейської інтеграції Ядранка Йоксимович. Вона пояснила, що деякі країни ЄС з певних питань із недовірою ставляться до Сербії. «Але важливо, що ми робимо дуже необхідну роботу для Сербії, а головне — для її громадян, і більшість країн бачать це», — зазначила Ядранка Йоксимович.
Видання Srbija Danas повідомляє, що в понеділок ЄС мав розпочати ще й переговори за статтею 33, що стосується бюджетної і фінансової сфер. Але не всі країни підтримали це.
До кінця 2017 року Сербія почала переговори за 10 статтями ЄС і закрила дві з 35 статей, необхідних для вступу до європейського співтовариства.
Повідомляється, що Болгарія і Хорватія заблокували переговори із Сербією за статтею 26 (культура й освіта) через низку розбіжностей, що стосуються навчання рідною мовою дітей із діаспор, викладання історії.
Як повідомило Радіо й телебачення Чорногорії, цього самого дня у Брюсселі представники Чорногорії теж відкрили переговори ще за двома статтями договору про приєднання до ЄС. Стаття 2 містить у собі питання вільного переміщення робочої сили, а стаття 3 — свободи заснування і руху послуг.