Президент США Дональд Трамп підписав у вівторок оборонний бюджет США-2018, в якому передбачено 350 млн доларів на допомогу Україні, інформує «Голос Америки». В документі, ухваленому обома палатами Конгресу США, загалом закладено асигнування на оборонні потреби США — на суму 700 мільярдів доларів.


Посольство України в США раніше розмістило на своїй сторінці у Фейсбуку роз’яснення проекту закону в тій частині, що стосується України, зауваживши, що він «санкціонує надання нашій державі летальних озброєнь оборонного характеру та суттєво розширює параметри підтримки України з боку Сполучених Штатів у безпековій та оборонній сферах. Українські дипломати наголосили, що вперше на законодавчому рівні запропоновано надати Україні такі оборонні засоби: радіолокаційні засоби протиповітряної оборони та спостереження за надводною ситуацією, військово-морські протимінні засоби, кораблі прибережної дії та берегової охорони. В законі закладено і кошти на продовження заходів протидії агресії з боку Росії.
У вівторок також стало відомо, що парламентський Постійний комітет з питань національної оборони Канади ухвалив звіт «Підтримка України Канадою в період збройного конфлікту і кризи». Зокрема, в документі йдеться: «Рекомендуємо уряду Канади надати летальну зброю Україні для захисту її суверенітету від російської агресії», повідомляє Укрінформ.


Водночас автори звіту зауважили, що офіційний Київ у свою чергу повинен розпочати боротьбу з корупцією. «Уряд Канади надає летальну зброю Україні для захисту свого суверенітету від російської агресії за умови, що Україна демонструє, що активно працює на ліквідацію корупції на всіх рівнях державного управління», зазначається у рекомендаціях, наведених у звіті.


Окрім того, у звіті є і така рекомендація: «Уряд Канади анонсує план надання можливості безвізових поїздок для громадян України», інформує «Інтерфакс-Україна». Загалом документ складається з 17 рекомендацій, які передбачають посилення і розширення співпраці між країнами.

До речі

Президент США підписав закон про заборону використання програмного забезпечення компанії Kaspersky Lab в урядових структурах США, оскільки воно може використовуватися Росією для шпигунства. Закон передбачає видалення програми з урядових комп’ютерів протягом 90 днів, інформує Reuters. Заборона на використання програмного забезпечення «Лабораторії Касперського» є частиною законодавства про оборонну політику та застосовується і до цивільних, і до військових мереж.