Меджліс кримськотатарського народу застерігає ПАРЄ від повернення делегації РФ до Асамблеї. Таку позицію містить офіційна заява, адресована президенту ПАРЄ, генеральному секретарю Ради Європи, депутатам асамблеї.

«Якщо Росія беззастережно повернеться в ПАРЄ, Асамблея і її члени нестимуть відповідальність спільно з Москвою за подальші викрадення людей, арешти, ув’язнення в тюрми і тортури в Криму, які використовуються для придушення інакомислення і свободи», — йдеться у тексті звернення до керівництва ПАРЄ, який розмістив на своїй сторінці у Фейсбуку голова української парламентської делегації в ПАРЄ Володимир Ар’єв.

Учора нещодавно звільнений з російської в’язниці заступник голови Меджлісу Ахтем Чийгоз провів кілька зустрічей у Страсбурзі, щоб донести позицію кримськотатарського народу з цього питання. Його запросили виступити і на засіданні Комітету міністрів Ради Європи. На думку постійного представника України в Раді Європи Дмитра Кулеби, Меджліс дав «чіткий сигнал» і робить усе, «щоб у Раді Європи його почули».


Тим часом про повернення російської делегації до сесійної зали ПАРЄ в 2018 році говорили і в Москві. Голова тимчасової комісії Ради Федерації з інформаційної політики і взаємодії зі ЗМІ Олексій Пушков, який раніше очолював російську делегацію у цій міжнародній організації, заявив, що він не бачить перспектив повернення, оскільки ПАРЄ досі не внесла змін до регламенту. «А якщо нас там не буде в січні 2018 року, це означає, що нас не буде протягом цілого року, тому що повноваження національної делегації затверджуються в січні», — цитує сенатора РІА «Новости». «Можна передбачити, що на загальному засіданні агресивна, але дуже активна меншість нав’яже знову свою позицію пасивній більшості. Це буде Україна, Прибалтика, Швеція, Польща, це будуть ще кілька країн Західної Європи, які викотять цілий сонм аргументів, чому не можна повертати Росію без санкцій», — сказав він під час прес-конференції у Москві.


«Називайте нас просто — «агресивна, але дуже активна меншість»… Це російський сенатор Пушков так назвав тих, хто заважає Росії повернутися у ПАРЄ у січні 2018 року, — прокоментував у Фейсбуку Дмитро Кулеба. — Ще місяць тому все для Росії йшло як по маслу. Но что-то пошло не так… Попри заяви з їхнього боку, що вони таки здаються стосовно 2018-го, я не вірю, що вони зовсім здаються. Вибрики ще можливі. Боротьба триватиме аж до січня, коли стане ясно, чи внесуть вони список делегації на затвердження Асамблеєю. Тому ніхто не розслабляється».


Тим більше, що Рада Думи все-таки делегувала на засідання президентського комітету ПАРЄ, яке відбудеться сьогодні у Парижі, віце-спікера палати Петра Толстого і голову думського Комітету з міжнародних питань Леоніда Слуцького. Під час засідання планується вислухати позицію Росії щодо участі її делегації в роботі ПАРЄ та, як інформує ТАСС, «послухати ідеї європейських парламентаріїв щодо цього». «Наші депутати до зустрічі готові, — написав Дмитро Кулеба. — Потім РЄ впаде в різдвяну сплячку.

Але хтось таки не спатиме».