Після майже трирічної перерви Македонія та Греція за посередництва ООН відновили переговори про географічну назву колишньої югославської республіки. Вони відбуваються на тлі помітного поліпшення відносин між сусідніми країнами, що викликає обґрунтований оптимізм у Брюсселя і Вашингтона, який зацікавлений у якнайшвидшому прийнятті Македонії до НАТО. Саме цьому заважав багаторічний спір між Афінами та Скоп’є про нове найменування. 


Матю Німіц, який є посередником у ньому, уже висловив упевненість, що в 2018 році сторони дійдуть спільного знаменника і перед владою Скоп’є відкриються нові євроатлантичні перспективи.


Поки що невідомий план Німіця на новий тур переговорів. Македонські ЗМІ припускають, що посередник ООН спочатку вислухає главу македонської делегації Васко Наумовскі та його грецького колегу Адамантіоса Васілакіса, а потім запропонує варіанти, що народилися у надрах ООН. Сторонам запропонують обговорити такі географічні назви — Північна Македонія, Верхня Македонія або Республіка Македонія (Скоп’є). На думку посередників, ці приставки до назви Македонія розмежують балканську країну й грецьку провінцію, що має точну таку назву.


Керівник організації «Європейська ініціатива для стабільності» (ESI) Джеральд Кнаус, якого вважають мозковим центром перемовин, заявив, що для успішного вирішення спору дуже важливо, щоб дві команди переговорників зосередилися тільки на пошуку взаємно прийнятної географічної назви для міжнародного вживання. І забули про старі образи та претензії.


Матю Німіц ще раз наголосив, що вирішення багаторічного спору дуже важливе для стабільності в регіоні, але «чарівне нове ім’я» не може з’явитися нізвідки після стількох років, і рішення ухвалюватиметься на основі зближення пропозицій, представлених двома сторонами. Він заявив, що вислухає уважно й постарається зрозуміти їхні позиції. Але, за його словами, рішення вимагає «наполегливої роботи, політичної волі й дипломатії».