Під час зимової сесії ПАРЄ, яка відбудеться 22—26 січня 2018 року, буде розглянуто проект резолюції щодо ситуації на сході України та в Криму. Відповідне повідомлення розміщено на офіційному сайт ПАРЄ.


Проект резолюції 13 грудня ухвалив Комітет міграції Асамблеї. «Понад 4 мільйони людей потребують гуманітарної допомоги, в результаті збройного конфлікту загинули більше 10 тисяч осіб, кількість людей, постраждалих під час війни, сягнула понад 24 тисячі. Крім того, понад 1,6 млн людей внутрішньо переміщені, і майже півмільйона людей шукають притулку в інших країнах, більшість із них — у Російській Федерації», йдеться у документі. Автори проекту закликають членів Ради Європи докласти максимум зусиль, щоб припинити конфлікт на Донбасі, а РФ — припинити фінансування бойовиків «ДНР-ЛНР».


Кримське питання 19 грудня буде в порядку денному і Генеральної Асамблеї ООН. Як повідомили в представництві України в ООН, цього дня Генасамблея голосуватиме за проект резолюції про стан дотримання прав людини в окупованому Росією Криму «Ситуація з правами людини в АР Крим та м. Севастополі, Україна». Проект резолюції уже було схвалено в профільному комітеті. Резолюція, зокрема, закликає Росію повністю і негайно виконати постанову Міжнародного суду від 19 квітня 2017 року про тимчасові заходи у справі, що стосується застосування Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.


Очевидно, про це, а також про перспективи розміщення місії миротворців ООН на Донбасі говоритиме і міністр закордонних справ України Павло Клімкін під час візиту до Нью-Йорка, який розпочався учора. Напередодні візиту Павло Клімкін повідомив, журналістам, що саме розміщення місії стане головною темою його перемовин з генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррішем. Він також заявив, що Україна спільно з партнерами продовжить тиск на Росію, зокрема і шляхом запровадження додаткових санкцій.