Канада додала Україну до переліку держав, до яких дозволений експорт зброї. Відповідне рішення було опубліковано у середу в офіційному журналі канадського уряду Canada Gazette. 
 

«Контрольний перелік країн, до яких дозволено поставки автоматичної стрілецької зброї, доповнено Україною. Цей наказ набирає чинності з дня його реєстрації», — йдеться у повідомленні.

Таким чином, уряд зняв де-факто ембарго на продаж нашій країні канадської зброї, що існувало багато років. У наказі зазначається, що мета такого кроку — це підтримка двосторонніх відносин між Києвом та Оттавою, а  також надання канадським експортерам можливості звертатись до уряду щодо надання дозволу на експорт до України певних заборонених видів озброєння та пристроїв. До даного переліку входило 39 країн, наша держава стала 40-ю.

Президент нашої держави Петро Порошенко подякував Канаді за надання підтримки в сфері безпеки. «Шлях до посиленої оборонної допомоги Україні відкрито», — написав він у Фейсбуку. Очільник українського МЗС Павло Клімкін у Твіттері також подякував «прем’єр-міністрові Джастіну Трюдо, дорогій Христі Фріланд (главі МЗС Канади. — Ред.) та міністрові оборони Харджиту Саджану за дружню і солідарну позицію щодо України».

Міністр закордонних справ Канади Христя Фріланд заявила, що відкриття Україні доступу до канадського ринку зброї засвідчує міцні зв’язки між двома державами. До речі, напередодні посол Канади в Україні Роман Ващук повідомив, що Х. Фріланд наступного тижня відвідає нашу державу. Очікується, що головною темою візиту стане: як додатково використати можливості «Великої сімки», у якій з 2018 року головуватиме Канада.