Комісія ЮНЕСКО визнала мистецтво створення органів та органну музику Німеччини нематеріальною спадщиною людства. Хоч орган здавна вважався королем музичних інструментів, тільки нині він знайшов офіційне світове визнання, до того ж у зв’язку з німецькими традиціями.

У ФРН звучить «голос» понад 50 органів, пише газета Die Ztit. Німецькі майстри впродовж багатьох віків створюють органи для цілого світу. І кожен орган — єдиний у своєму роді, каже віце-президент комісії ЮНЕСКО з культурної спадщини Крістоф Вульф.

Тож під кожен споруджується конкретне приміщення, де він буде встановлений і зазвучить.

А найбільший храмовий орган, розміщений у церковному нефі, теж знаходиться у Німеччині. Він звучить у кафедральному соборі Святого Штефана в Пассау і донедавна був найбільшим у світі.

Створення органів — традиційна галузь прикладного мистецтва в Німеччині. У ній задіяно 400 підприємств, де працює три тисячі співробітників та учнів. Так само великою залишається кількість органістів. Причому якщо 3,5 тисячі виступають за платню, то десятки тисяч органістів грають винятково за покликанням і покликом душі — під час церковних служб, культурних акцій, публічних зборів, благочинних акцій, свят. А твори для органа — один з найважливіших елементів творчої спадщини великих композиторів Баха, Брамса, Мендельсона та багатьох інших.