Таку думку висловила Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко, коментуючи результати візиту до Сполучених Штатів Америки, під час якого вона провела зустрічі у Держдепартаменті, Пентагоні, Сенаті США та низці аналітичних центрів. «В усіх кабінетах і на всіх зустрічах, де ми побували, ключовою темою була безпекова ситуація на Донбасі і Крим як виклик кричущої неповаги до кордонів», — зазначила вона за підсумками візиту на своїй сторінці у Фейсбуці.

«Є чітке розуміння, що Україна потребує підтримки в безпековій сфері і це також відповідальність США як країни—підписанта Будапештського меморандуму. Є чітке розділення зовнішніх і внутрішніх викликів України. Розуміння, що за війну на Донбасі несе відповідальність Російська Федерація, і ціна, яку Москва має заплатити за агресію, тільки зростатиме. РФ не вдасться перекласти на когось свою провину і уникнути відповідальності», — підкреслила політик.

Водночас, наголосила І. Геращенко, у наших американських партнерів є занепокоєння останніми процесами всередині країни, які гальмують проведення реформ. «І тут наші партнери очікують відповідальності вже від України, виконання свого домашнього завдання. Тут нам не вдасться пропетляти, якщо не хочемо втратити довіри наших партнерів. Але, наголошую, ніхто не змішує докупи допомогу в безпековому секторі і допомогу в проведенні реформ», — додала вона.

Політик також зазначила, що у Вашингтоні нашу кадрову політику вважають внутрішньою справою України і не збираються втручатися в неї, проте особлива увага звертається на необхідність боротьби з корупцією та на неприпустимість блокування роботи антикорупційних органів й обмеження їх незалежності. «Відставки, призначення — це справа самих українців. Але, натомість, західні партнери очікують системної, незалежної, незаангажованої і повноцінної роботи всіх структур, в першу чергу, мова йде про антикорупційні органи. Тут не може бути відкату назад. І саботажу. Я підтримую таку позицію, мало того, реформи ми маємо робити не для США чи ЄС, не заради технічної і фінансової підтримки, а заради країни. Надто висока ціна заплачена за те, щоб не було шляху назад, в русскій мир», — зазначила Ірина Геращенко та висловила переконання, що законопроекти про Антикорупційний суд та Військовий суд будуть найближчим часом напрацьовані робочими групами, які пропонує створити Президент України, та проголосовані в першому читанні до кінця нинішньої парламентської сесії.

Коментуючи саміт Європейського Союзу, що відбувся у Брюсселі, Перший заступник Голови Верховної Ради зазначила, що під час дискусій Україні та Російській Федерації було присвячено чимало уваги. «Лідери ЄС прийняли рішення про продовження економічних санкцій проти Росії за збройну агресію на Донбасі, за невиконання Мінських угод. Технічно рішення має бути оприлюднене на початку наступного тижня», — зазначила вона та подякувала лідерам країн ЄС за відповідальну позицію в питанні санкцій. Відтак, звертаючись до «доморощених зрадофілів і критиків», Ірина Геращенко підкреслила, що санкції чітко прив’язані до Мінських угод та до їхнього невиконання з боку РФ, тому можна скільки завгодно критикувати справді недосконалі Мінські угоди, але намагатися їх знищити — «це заблокувати санкційну політику проти Кремля, про що й мріє Путін».

Також вона висловила переконання, що «весь внутрішньополітичний треш останніх тижнів в Україні мав і серйозні зовнішні стимуляції і ін’єкції», бо для Російської Федерації було вкрай важливо напередодні європейської дискусії про продовження санкцій зробити все, щоб дискредитувати Україну. «Мовляв, це країна, яка не відбулася і не може себе захистити ані на кордонах, ані всередині, як держава. Шкода, що є політики і політикани, яким не бридко підігрувати в цих брудних гібридних ігрищах Кремлю», — написала Ірина Геращенко у Фейсбуці та ще раз підкреслила, що і в ЄС, і в США чітко розділяють питання безпеки і суверенітету, усвідомлюючи, що відповідальність за війну на Донбасі несе РФ, та певні внутрішні проблеми України, де нам справді потрібно пришвидшити реформи та унеможливити будь-які спроби реваншу і відкату назад.

Вл. інф.