У четвер лідери країн Євросоюзу схвалили продовження економічних секторальних санкцій проти Росії, запроваджених через анексію Криму і збройну агресію проти України, ще на шість місяців. Відбулося це в рамках дводенного саміту ЄС у Брюсселі, який завершився учора. Вже наступного тижня це рішення буде ухвалено юридично, за письмовою процедурою.

«Гідна відповідь Москві за невиконання своїх зобов’язань та чіткий заклик до змін у політиці Кремля», — прокоментував ухвалу Президент України Петро Порошенко у Фейсбуку. Він подякував Канцлеру ФРН Ангелі Меркель та Президенту Франції Еммануелю Макрону «як партнерам у Нормандському форматі, всім нашим друзям в ЄС за рішучу підтримку України та незламну єдність і солідарність перед агресором».

Зазначимо, що секторальні економічні санкції проти РФ продовжили, вислухавши звіт А. Меркель та Е. Макрона, які, виступаючи перед колегами на саміті, констатували, що Мінський процес особливого прогресу не має. А з огляду на те, що санкції якраз і пов’язані з реалізацією цього мирного плану, щось змінювати в них немає підстав.

Окрім того, в рамках саміту лідери країн Євросоюзу офіційно затвердили рішення про запуск нової програми у сфері оборони — PESCO (Permanent Structured Cooperation, або «Постійна структурна співпраця»).  У ній беруть участь 25 країн. Програма передбачає, що країни-члени ЄС тісніше співпрацюватимуть у сфері безпеки та оборони. Вона дозволить розвивати спільні оборонні можливості, інвестувати в спільні проекти та підвищити оперативну готовність і внесок національних збройних сил країн-членів.