Київ запропонував Лісабону розробити спільно пожежний літак на базі заводу імені Антонова. Про це заявив Президент України Петро Порошенко у рамках дводенного офіційного візиту до Португалії, який завершився учора. «Незважаючи на те, що Португалія розташована на далекому заході Європейського континенту, наші країни дуже близькі. І коли трапляються будь-які проблеми, ми завжди готові відгукнутися», — сказав П. Порошенко. Він нагадав, що Київ один із перших надіслав влітку пожежні літаки для ліквідації масштабних лісових займань у Португалії. На переконання Президента, спільна розробка пожежних літаків підвищить безпеку цієї країни та стане вдалим проектом співпраці.

Під час спільної прес-конференції із Президентом Португалії Марсело Ребелу ді Соза П. Порошенко подякував Лісабону за ухвалене в цьому році рішення про визнання Голодомору в нашій країні 1932—1933 років геноцидом українського народу. «Це є надзвичайно важливим як для відновлення історичної правди та вшанування невинно загиблих, так і для дієвої протидії російській пропаганді», — наголосив він.

У свою чергу, Марсело Ребелу ді Соза зауважив, що Португалія підтримує нашу країну в НАТО та ОБСЄ, а також вважає Київ стратегічним партнером. «Українці дуже розумні, багато працюють і часто говорять португальською ліпше, ніж португальці», — так про нашу громаду висловився португальський лідер, написав у Твіттері прес-секретар П. Порошенка Святослав Цеголко. За словами ді Соза, українці у Португалії — третя меншина, після бразильців і кабовердинців (за різними даними, від 50 до 100 тисяч) і найбільша непортугаломовна громада.

«За результатом візиту сподіваємось на поглиблення співробітництва між Україною та Португалією у сфері оборони та безпеки, військово-технічній співпраці», — написав П. Порошенко у Твіттері.
У програмі поїздки також перемовини з Прем’єр-міністром Антоніу Коштою, Головою Асамблеї Едуарду Ферру Родрігешем та зустріч з українською громадою.