У році, що минає, співробітники МВС Болгарії не раз проводили акції протесту з вимогою підвищити зарплати поліцейським, наглядачам в’язниць, пожежникам. Але отримували від міністра відмову з поясненням, що в бюджеті міністерства грошей немає.
А цього тижня болгарська газета «Сега» повідомила, що керівництво міністерства ухвалило рішення виплатити до Різдва 13-ту зарплату поліцейським. Її середній розмір становитиме 480 левів (240 євро), що більше нинішньої мінімальної заробітної плати в країні. Видання ставить запитання: як керівництву МВС удалося нашкребти майже 20 мільйонів левів (близько 10 мільйонів євро) на премії за хронічного недофінансування в 2017 році всіх статей бюджету міністерства? І відповідає: у який спосіб можна заощадити бюджетні кошти, що виділяються централізовано, є нерозв’язною загадкою. Як і те, як на цей різдвяний подарунок відреагують службовці інших силових структур Болгарії. Адже майже весь бюджет їхніх відомств іде на зарплати, і заощадити кошти для виплати 13-ї зарплати нікому не вдається. До речі, в грудні цього року болгарські пенсіонери, які мають мінімальні пенсії, одержать від держави до Різдва по 40 левів (20 євро).
Утім, до протестів співробітників МВС уряд все-таки прислухався і вирішив в 2018 році підвищити їм зарплати, на що в бюджет додатково заклав 55 мільйонів левів (27,5 мільйона євро).

Олександр БІЛИК.