Доводилося часто читати, що парламент Греції багато важливих питань обговорює і голосує по них після півночі. Чому? Перше, що спадає на думку, нічні засідання практикуються для того, щоб уникнути протестів під стінами парламенту. З’ясовується — ні. І спека тут ні при чому. Лише недавно дізнався, що за роботу у вечірній час і вихідні дні грецькі депутати одержують солідну доплату до місячної винагороди. А вона й так чимала.
До кризи кожен із 300 парламентаріїв одержував  основну зарплату в розмірі 8700 євро на місяць. Коли на вимогу міжнародних кредиторів у країні стали знижувати зарплати держслужбовцям, депутати вирішили, що вони мають розділити долю країни з народом, і урізали основну зарплату до 5700. Щоправда, ця сума все-таки втричі вища, ніж середня зарплата пересічного грека. І якщо звичайні службовці не одержують із початку кризи жодних бонусів, то їхні обранці зберегли для себе додаткові доплати. Так, кожному депутатові виділяють 1136 євро на поштові й кур’єрські послуги, 364 євро на транспортні видатки й 935 євро на беззвітні представницькі витрати. Якщо все це скласти, то вже виходить 8135 євро. Крім цього, у парламенті є доплати за участь у різних робочих групах і комісіях. Не забудьте й оплату роботи у вечірній час і вихідні. Усе разом перевищує урізану зарплату під час кризи.
А середня зарплата звичайних греків після урізування так і залишилася на рівні 1527 євро. Але є і такі, кому доводиться обходитися 500—800 євро на місяць. Щоправда, вони отримують державні субсидії на оплату комунальних послуг.
Грецькі ЗМІ зазначали, що цифри зарплат депутатів стали для громадян країни не тільки одкровенням, а й справжнім шоком. Наприклад, нинішній прем’єр Алексіс Ципрас, будучи депутатом парламенту, одержував за рік 71 539 євро, з яких 46 857 не оподатковувалися. 
На докори виборців грецькі депутати зазвичай відповідають, що порівняно із західними колегами в них навіть дуже скромні зарплати. Так, в Італії депутати в середньому одержують 125 220 євро на рік, а це в чотири рази вище, ніж у пересічного працюючого італійця (29 599 на рік). Трохи менше, ніж італійські, отримують законодавці Австрії — 121 608 євро  на рік, Німеччини — 108 984, Франції — 85 713. За даними грецьких ЗМІ, на нижній сходинці оплати депутатської праці перебувають Румунія і Болгарія. У середньому в цих країнах депутати одержують близько 20 000 євро на рік. Щоправда, тут і ціни на продукти, комунальні послуги, транспорт, розваги й відпочинок поки що непорівнянні з грецькими, а тим більше з італійськими й німецькими.

Ярослав СЕРГІЄНКО.