Як повідомив президент Банку Латвії (БЛ) Ілмарс Рімшевічс, банк підвищив прогноз приросту ВВП країни на поточний рік з попередніх 4,2% до 4,7%. Також підвищено прогноз зростання економіки в наступному році з 3,8% до 4,1%.
Прогноз ВВП підвищено завдяки сильному зовнішньому попиту, зростанню інвестицій і приватного споживання. «Потрібно відзначити, що економічне зростання очікується і надалі, однак темпи трохи сповільняться через помірніше зростання зовнішнього попиту та інвестицій», — вважає глава БЛ.
Водночас пан Рімшевічс наголосив, що, хоча народне господарство Латвії продовжує демонструвати доволі швидкі темпи зростання, спостерігається дедалі наростаючий дефіцит робочої сили. Це чинить тиск на зарплати й ціни, що негативно позначається на конкуренто-
спроможності латвійських підприємств. Слабка конкурентоспроможність, у свою чергу, означає, що темпи зростання економіки в середньостроковому періоді можуть сповільнитися. Раніше повідомлялося, що приріст ВВП Латвії за дев’ять місяців цього року становив 4,7% порівняно з відповідним періодом 2016-го.
Цікаво, що прогнози Банку Латвії перевищують висновки дослідників з EY Eurozone Economic Forecast, які на початку минулого року писали: «Уже через рік Латвія поверне собі статус економіки єврозони, що найбільш швидко розвивається, зі зростанням ВВП на 4,2%».
У самій Латвії дехто з професіоналів вважає ці прогнози занадто оптимістичними. Так, президент відомого і в Україні АТ «Dzintars» доктор економіки Ілля Герчиков заявив 13 грудня в інтерв’ю газеті «Неаткарігас рітас авізе»: «Оголошене зростання ВВП Латвії на 6% — це лукаві цифри. Найзначніший приріст дали три підприємства — «Уралхим», «Уралкалий» і «Северсталь». Вони сумарно дали 4 відсотки із 6. Дякувати фірмам з іноземним капіталом за те, що вони нам щось перерахували!.. А цифри показують і другий компонент цих 6%. Це зростання через підвищення цін. Наш 
6-відсотковий приріст створюють інфляція плюс ці три підприємства. І якщо все скласти, то можемо сказати, що в нас не зростання ВВП, а спад». Він також звернув увагу, що мешканці Латвії одержують мільярд євро в обхід країни від тих, хто виїхав в еміграцію: 500 мільйонів офіційно, ще 500 — готівкою.

Володимир СТРОЙ.

Рига.