Боснійська газета Dnevni Avaz повідомила, що жителі Сараєво дихають найзабрудненішим повітрям у всій Європі. Про це свідчать результати досліджень, проведених Міжнародною групою з контролю над якістю повітря (AQICN). 
У боснійській столиці забруднення повітря перевищує в 6 разів припустимі норми. А в общині Іліджа, що входить у кантон Сараєво, становище ще гірше. За стандартами AQICN припустимий індекс забруднення повітря становить 50 балів, а в Іліджі — 369! Місцеві лікарі радять не виходити з дому без марлевих пов’язок, бо найдрібніші частки викидів з димоходів буквально парять у повітрі й при кожному вдиху прямо потрапляють через легені в кров людини. Тож шкідливі для здоров’я наслідки можуть виникнути навіть після короткого перебування на вулиці.
Основними забруднювачами повітря в Сараєво є не промислові підприємства, а старі житлові будинки без центрального опалення. Їх обігрівають не тільки дровами та вугіллям, а й усім, що горить. З димом дрібні частки й викидаються в атмосферу. 
Втім, і в інших населених пунктах Боснії і Герцеговини взимку спостерігається така сама картина. Просто концентрація приватних будинків із грубками там трохи менша.

Олександр ВОЛОДИМИРОВ.