Учора Генеральна Асамблея ООН у Нью-Йорку розглянула та провела голосування щодо українського проекту резолюції про стан прав людини в анексованому Росією Криму. Через різницю у часі на момент верстки номера результату відомо не було.
 

Документ внесено з ініціативи Президента України. Його співавторами виступили понад 40 країн. Тому напередодні низка держав закликали міжнародне співтовариство підтримати резолюцію. Зокрема, британське посольство в Україні в Твіттері в цьому контексті написало: «Велика Британія заявляє — ми повинні тримати курс на підтримку України».

Тим часом у Міністерстві закордонних справ України повідомили, що, на їх переконання, суди над кримськотатарськими активістами в окупованому Криму, які відбулися 18 грудня у різних регіонах півострова, пов’язані саме з голосуванням у Генасамблеї ООН. Про це у Tвіттері написала речниця міністерства Мар’яна Беца.

Нагадаємо, Третій комітет Генасамблеї ООН ухвалив у листопаді оновлений проект резолюції «Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та м. Севастополь, Україна». Під час голосування його підтримала 71 держава. Документ передбачає, зокрема, підтвердження, що між Україною і Росією існує міжнародний збройний конфлікт; засуджує ретроактивне застосування РФ власних законів на окупованій території, а також примусове переведення громадян України в російське громадянство; вимагає від Москви виконати проміжне рішення Міжнародного суду ООН із відновлення прав і свобод наших громадян на півострові; закликає російську окупаційну владу забезпечити освітній процес українською і кримськотатарською мовами. Також проект засуджує відсутність доступу до Криму для Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні, попри відповідний мандат, та відзначає позитивні рішення нашої держави у контексті спрощення процедур для безперешкодного доступу до Криму журналістів і правозахисників.

До речі

США наклали вето на резолюцію ООН про скасування рішення американського президента Дональда Трампа щодо проголошення Єрусалима столицею Ізраїлю, повідомляє The Associated Press. Резолюція, запропонована Єгиптом, була підтримана 14 іншими членами Радбезу ООН. Підтримала документ й наша країна. «Для нас це є особливо принциповим у контексті протидії агресії Росії, яка зухвало нехтує принципами Статуту ООН», — наголосив постійний представник України при ООН Володимир Єльченко, пише 

Укрінформ. Він додав, що наша сторона висловилася на підтримку проекту резолюції також через те, що вона відкидає силове захоплення територій. «Це положення має ключове значення для України в контексті тимчасової окупації Росією Криму і ОРДЛО та зусиль з деокупації», — зазначив постпред.