Цими днями в Німеччині згадують жертв теракту в Берліні. 19 грудня рік тому на різдвяний ярмарок на Брайтшайдплац терорист скерував вантажівку. Автомобіль проїхав по натовпу більш як 50 метрів. Унаслідок цього загинуло 12 чоловік, майже сто дістали поранення. Відповідальність за теракт взяла на себе «Ісламська держава». Зловмиснику, Анісу Амрі, який був за кермом вантажівки, вдалося втекти, однак в ніч на 23 грудня під час антитерористичної операції в Мілані його застрелила поліція.

 

 

У вівторок в церкві кайзера Вільгельма, що на Брайтшайдплац, відбулася поминальна церемонія, участь у якій взяв президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр. Після цього на площі відкрили меморіал. Золота лінія на землі завдовжки майже у 17 метрів у вигляді тріщини символізує глибокі рани, які минулорічна трагедія залишила у серцях людей, інформує DW. На тріщині викарбовано імена жертв нападу. Увечері, о 20.02 за місцевим часом — у точний час, коли було скоєно наїзд, церковні дзвони почали відбивати дзвін, який тривав протягом 12 хвилин — у пам’ять про 12 жертв трагедії.

А в понеділок канцлерка Ангела Меркель зустрілася з близькими жертв і постраждалих на різдвяному ярмарку. Зустріч відбувалася без преси, однак перед тим Меркель наголосила, що держава співпереживає разом із людьми, які втратили своїх рідних під час трагедії. Вона повідомила, що уряд Німеччини хоче покращити їхнє становище, хоча й не може повністю компенсувати страждання. Ще раніше, 12 грудня, Ангела Меркель відвідала різдвяний ярмарок, щоб зустрітися з власниками яток, відвідувачами, яким вдалося врятуватися торік під час теракту. Німецькі ЗМІ пишуть, що дії Меркель можна вважати певною мірою і реакцією на критику влади, яка прозвучала у відкритому листі родичів жертв теракту, оприлюдненому в журналі Der Spiegel.

Фото Ольги ТАНАСІЙЧУК/Укрінформ.