Через майже півтора місяця увага спортивного світу буде прикута до Республіки Корея, де в місті Пхьончхан 9 лютого запалає вогонь зимових Ігор XXIII Олімпіади.
Слід одразу сказати про нелегку долю цих великих змагань. Виною в цьому — насамперед політика. Адже на Корейському півострові до межі загострилася воєнна ситуація. На його півночі, в КНДР, великим темпами «кують» ядерну зброю, і багато країн дуже вагаються, їхати чи ні на Ігри.
Велику негативну роль навколо Олімпіади відіграв допінговий скандал, у якому загрузла Росія. Зрештою, Міжнародний олімпійський комітет (МОК) відсторонив збірну Росії від участі в Іграх у Пхьончхані за зловживання забороненими препаратами. Росіянам на Олімпіаді заборонено використовувати російську символіку, прапор та гімн.
Приводом для цього стали численні викриті ще на Олімпіаді-2014 в Сочі випадки використання російськими спортсменами допінгу. За ними послідували скандальний документальний фільм німецького режисера Гайо Зеппельта, призначене WADA розслідування та доповідь Річарда Макларена, а також власне визнання та речові докази втікача на Захід, головного «хіміка» та офіційного голови Антидопінгової лабораторії Росії Григорія Родченкова. Розслідування довело існування таємної державної програми допінгу, яку підтримували ОК Росії, ФСБ, російський уряд та лабораторія РУСАДА.
На засіданні виконкому МОК, яке відбулося в Лозанні 5 грудня 2017 року, було ухвалено рішення дискваліфікувати ОК Росії, усунути збірну РФ від участі в Олімпіаді-2018, припинити в МОК членство президента ОК Росії Олександра Жукова, довічно відсторонити віце-прем’єра РФ Віталія Мутка і колишнього заступника міністра спорту РФ Нагорного від відвідування Олімпіад.

***

Ну, а тепер про саму Олімпіаду-2018. До її програми увійшли змагання з 15 видів спорту. Вісім із них відбудуться на льоду: бобслей, санний спорт, скелетон, хокей з шайбою, фігурне катання, ковзанярський спорт, шорт-трек і керлінг; решта — лижні змагання: гірськолижний спорт, сноубординг, фристайл, біатлон, лижні перегони, стрибки з трампліна та лижне двоборство.
Звичайно, нас цікавить інформація про спортсменів України. Слід сказати, що й досі триває боротьба за ліцензії. Тому важко назвати остаточну кількість наших атлетів, котрі виступатимуть у Пхьончхані. Так само складно прогнозувати їхні результати. Чиновники всіх рангів озвучувати будь-які прогнози відмовляються навідріз.

Утім, і ми не даватимемо комусь надвисоких оцінок. Щоб не наврочити. Хоча й у нас є олімпійські надії. Насамперед у біатлоні, а якщо конкретніше — сподіваємося на жіночу збірну (на знімку), чинного олімпійського чемпіона в естафеті.
Ми дуже сподіваємося, що на корейських трасах пролунають імена Юлії Джими, Віти і Валентини Семеренко, Олени Підгрушної. Кожна з них, як показали етапи Кубка світу нинішнього сезону, здатна досягти високих результатів і в індивідуальних перегонах.
— Раніше ми приїжджали на змагання світового рівня і завжди чекали помилок суперників, щоб щось виграти, — розповідає президент Федерації біатлону Володимир Бринзак. — Треба було, щоб сильні спортсмени дали нам шанс. Але тепер ми досягли такого рівня, що з нами рахуються. Суперники знають, що українську команду треба боятися, що вона дуже сильна. На всіх ключових змаганнях ми виборюємо нагороди. З цією впевненістю легше змагатися, ніж чекати від когось подарунків. Для дівчат ми робимо все можливе, щоб створити їм умови підготовки, щоб вони не хворіли, були забезпечені найкращим інвентарем, мастилами, гвинтівками. Якщо все зробимо правильно, все буде добре і на Олімпіаді.

***

На зимові види спорту держава виділила 120 мільйонів гривень, 60 з них направлено на біатлон. Цю інформацію надав керівник відділу зимових видів спорту Міністерства молоді та спорту України Даніль Амірханов.

— Ми проаналізували виступи наших спортсменів і поділили їх на три категорії, — зауважив він. — До елітної групи потрапили 15 біатлоністів, а також фристайліст Олександр Абраменко (на знімку). Вони дістають значно більше грошей на підготовку, ніж представники двох інших груп: провідної та перспективної. Те, що біатлоністи отримали 60 мільйонів, вважаю логічним рішенням, бо саме у цьому виді спорту українці мають найбільші успіхи.

Геннадій БРАНИЦЬКИЙ.
Фото «Голосу України».