У Тернопільському обласному комунальному інституту післядипломної педагогічної освіти відбувся семінар-практикум на тему «Профорієнтація учнівської молоді: створення шкільних клубів соціального підприємництва в опорних навчальних закладах».

Захід організовано для підвищення управлінської компетентності заступників директорів з виховної роботи опорних шкіл області щодо організації профорієнтаційної роботи з учнівською молоддю.

У теоретичному модулі семінару-практикуму акцентували увагу на проблемі інтеграції сучасної школи в життя місцевої громади. Сучасна школа, беручи на себе ініціативу і працюючи разом з громадою, створює середовище, в якому розкриваються різноманітні таланти, будується краще розуміння всіх учасників. У такій атмосфері молоді люди вчаться у дорослих і разом з ними набувають професійно орієнтованих компетентностей.

Зазначалося, що підприємливість стосується всіх сфер життєдіяльності, дає громадянам можливість піклуватися про власний розвиток, робити активний внесок у розвиток суспільства, виходити на ринок праці як найманий працівник, а також започатковувати власну справу. Тому ідея створення шкільних клубів соціального підприємництва є актуальною.

У практичній частині заходу заступники директорів з виховної роботи опорних шкіл області взяли участь у рольовій грі «Вузли співпраці», в якій, «вживаючись» у ролі «дітей», «вчителів», «батьків», «членів громади», вчилися ставити вимоги один до одного та шукати консенсус.

Створення шкільних клубів соціального підприємництва як напряму профорієнтаційної роботи із шкільною молоддю, їх батьками, педагогами та представниками громади вимагає копіткої та системної підготовки ініціативних педагогів опорних шкіл.

Перший крок зроблено.

Тернопільська область.

Фото з сайту ippo.edu.te.ua