За добу (дані на 04.01) ворог активізував повітряну розвідку. Безпілотні літальні апарати противника, заборонені Мінськими домовленостями, було зафіксовано в районі Світлодарської дуги та на Приазов’ї.
 

За інформацією штабу АТО, у першій половині дня російсько-окупаційні угруповання п’ять разів порушували перемир’я на донецькому напрямку, а от друга половина доби минула без порушень режиму тиші — уздовж усієї лінії розмежування сторін не зафіксовано жодного обстрілу.

За даними ОБСЄ, проросійські найманці розмістили військову техніку поза виділеними місцями зберігання озброєння за 94 кілометри від тимчасово окупованого Донецька. Про це повідомляє прес-служба СММ ОБСЄ.

«За лініями відведення, але поза виділеними місцями зберігання озброєння члени патруля місії бачили танк (Т-64), який стояв у полі за два кілометри на захід від села Маркине (94 км на півень від Донецька)», — зазначили в прес-службі, повідомивши, що бойовики вимагали від патруля місії залишити цей район.

Своїми спостереженнями щодо то, що відбувається під час новорічних свят на тимчасово окупованих територіях, поділилися аналітики групи «Інформаційний спротив». Зокрема, Олена Степова у своєму блозі пише: «З фронту саме у святкові дні, наголошу, будь-які святкові дні в ОРДЛО, зростає вивезення «вантажів 200». Дедалі частіше виникають п’яні розбірки між своїми. Ділять награбоване. Б’ються за контрабандні стежки. Дедалі частіше трапляються сутички між місцевими й «іхтамнєтами».

Їх особливо приховують.

До речі, наприкінці 2016 року настав цей незримий перелом. Тепер військові частини, сформовані з росіян-відпускників, стоять й охороняють себе окремо від місцевих терористичних формувань. Місцеві формування утискаються й форматуються за рахунок російських добровольців. Почали змінювати й командирів. Місцевих заміняють «понаїхавшими».

Нещодавно в ОРДЛО знову прибули серби й осетини. Кажуть, що Південна Осетія повністю поглине ОРДЛО, навіть закони Захарченко вже підписав. І буде «армія динирії» повністю підкорятися осетинам. Місцеві проти цього. В ОРЛО цю тему взагалі бояться порушувати. Пасічник тепер у скрутному становищі, як народу такі зміни подати...».

За словами Степової, цьогоріч на фронт не поїхали загони «леді». Якщо в 2014—2016 роках у новорічну ніч у місця дислокації «подруги ополчення» їхали і добровільно, і примусово (міліція організовано возить туди «нічних метеликів»), то цього року, після того як ополченці привселюдно розстріляли п’ятьох жінок за те, що заразили «гироїв» СНІДом і сифілісом, у цих «снігуроньок» відпало бажання їхати до бойовиків у ролі новорічних подарунків.