Оргкомітет уже оприлюднив розклад змагань. За день до урочистої церемонії відкриття (9 лютого) відбудуться перші змагання з керлінгу і стрибків на лижах з трампліна.

Перші комплекти медалей буде розіграно 10 лютого. Визначаться переможці та призери у біатлоні, лижних перегонах, стрибках на лижах з трампліна, шорт-треку і ковзанярському спорті.
25 лютого, в останній день змагань, буде розіграно нагороди в хокеї, керлінгу, лижних перегонах і бобслеї, а також відбудеться церемонія закриття Ігор.

Загалом за 16 днів найголовніших зимових стартів чотириріччя буде розіграно 102 комплекти медалей, що є найбільшою кількістю нагород за всю історію зимових Ігор. Це стало можливим після внесення нових дисциплін: біг-ейру в сноубордингу, мас-старту в ковзанярському спорті, дабл-міксту в керлінгу і командних змагань у гірськолижному спорті.

Утім, Ігри у Пхьончхані ще до свого початку увійшли до історії. Адже вперше на головні змагання чотириріччя через допінг не пустили збірну Росії. Нагадаємо, що Міжнародний олімпійський комітет покарав РФ за систематичне порушення антидопінгового законодавства. МОК визнав, що у Росії на державному рівні підтримувалася допінгова програма. Головною її метою була перемога у загальному заліку Олімпіади-2014 у Сочі.

Росіяни її здобули, проте за чотири роки були позбавлені 11 медалей і втратили перше місце у медальній таблиці.

До Пхьончхана зможуть поїхати винятково не помічені у допінгових скандалах російські спортсмени. Їм буде заборонено виступати під російським прапором, на честь переможців не лунатиме гімн та не використовуватиметься національна символіка.

Утім, уся увага наших уболівальників прикута до своєї збірної. Скільки медалей зможуть вибороти на цій Олімпіаді спортсмени? Більшість експертів переконують: реальні перспективи здобути нагороди мають лише біатлоністи. Мовляв, з усіх зимових видів спорту в нас реально існує лише біатлон. Саме ці спортсмени отримують відчутну допомогу від профільного міністерства й численних спонсорів.

Як повідомив нещодавно керівник відділу зимових видів спорту Міністерства молоді та спорту України Даніль Амірханов, країна виділила на підготовку спортсменів 120 мільйонів гривень. «Ми проаналізували виступи наших спортсменів і поділили їх на три категорії. До елітної групи увійшли 15 біатлоністів, а також фристайліст Олександр Абраменко. Вони дістають значно більше грошей на підготовку, аніж представники двох інших груп: провідної та перспективної. Загалом на зимові види спорту держава виділила 120 мільйонів гривень», — сказав він.

При цьому 60 мільйонів спрямують на біатлон. Даніль Амірханов вважає таке рішення справедливим, бо саме у цьому виді спорту українці мають найбільші успіхи. Решту грошей розподілять на інші види спорту.

Але чи є в Україні зимовий спорт, окрім біатлону? На це запитання однозначно відповісти складно. Ніби маємо національні федерації з усіх видів спорту (лижі, сани, ковзани, хокей, фігурне катання, стрибки з трампліна).

Навіть федерація екзотичного для нас керлінгу є. Однак це усе, що можна сказати про ці види спорту. Залишається лише сподіватися, що наші атлети гідно представлять нашу країну. З нетерпінням чекаємо Олімпійських ігор у Пхьончхані!!!

Про підготовку наших спортсменів до Ігор поговоримо в наступних номерах газети.

ЦІКАВО

Компанія Gracenote опублікувала віртуальну медальну таблицю Пхьончхан-2018. Вона заснована на результатах спортсменів за останні роки, включно з Сочі-2014. Прогнозується, що в медальному заліку переможе Німеччина (35 медалей), Норвегія стане другою (32), США — третіми (29). Україні у цьому заліку відводиться 30-те місце з однією бронзовою медаллю, яку, найімовірніше, буде завойовано у біатлоні.