Феєричне дійство «Свято Маланки» відбулося у ніч на 14 січня на Борщівщині. Про це інформує прес-служба обласної державної адміністрації. У селах Устя та Горошова місцеві жителі влаштували театралізовані виступи, колядки та вертепи, а також водіння по хатах Маланки з віншуванням на щастя, здоров’я, на добрий врожайний рік та на мир в Україні.

Традиційно святкування в обох селах зібрали багато гостей не лише з околиць та Борщівського району, подивитися на забаву приїхало багато туристів з інших областей. Чимало гостей завітали на свято вперше, тому були приємно вражені таким колоритом та підготовкою. Адже і в Усті, і в Горошовій участь у святі бере кожна хата.
Усі — від старого до малого — у спеціально зшитих костюмах збираються ближче до вечора на центральних вулицях. Готуються до Маланки цілий рік, підбирають образи, складають святкову програму, вигадують, чим вразити та зацікавити туристів, щоб у них було бажання повернутися сюди знову.
Цікавинкою святкування є й те, що по дорозі до сіл Устя та Горошова встановлюють тематичні «пости» та «контрольно-пропускні пункти», на яких для того, щоб проїхати далі, потрібно виконати певні завдання — де заколядувати, де заплатити кілька гривень. Зокрема, цього року були популярними пости поліцейських та молодят. Останні, справляючи імпровізоване весілля, запрошували до танцю та пригощали усіх мандрівників.