У понеділок почався візит прем’єр-міністра Болгарії Бойко Борисова до Азербайджану. Однієї з головних тем його переговорів із президентом Ільхамом Алієвим були поставки азербайджанського газу до країни на Балканському півострові.
Як повідомляє Болгарське телеграфне агентство, Ільхам Алієв заявив, що азербайджанська компанія СОКАР готова провести масштабну газифікацію усієї Болгарії за свій рахунок. Зараз газифікація не перевищує трьох відсотків. У країні немає природного газу навіть в обласних центрах, не кажучи вже про села, де люди користуються дровами й вугіллям.
Болгарське електронне видання bourgas.ru з іронією зазначає: «Поки в Росії з’ясовують, хто більше кого любить: росіяни — болгар чи болгари — росіян, в Азербайджані часу не марнують і повільно, але впевнено витісняють РФ із енергетичного ринку Болгарії». Уже цього року Болгарія почне будівництво інтерконектора із Грецією, по якому газ із Азербайджану надходитиме в країну. Можливо, що на той час почнеться і газифікація Болгарії.
Слід зазначити одну важливу для офіційної Софії деталь — вартість азербайджанського газу набагато нижча від російського.