Нинішньому юному поколінню важко повірити, що були часи, коли навіть колядування викликало підозру в органів державної безпеки. Люди, які розмовляли українською літературною мовою і не хотіли переходити на російську, вважалися підозрілими. Держава називала себе народною, проте намагалася викорінити народні звичаї і українську мову. На непокірних чинився тиск. Тих, хто смів відкрито висловлювати свою незгоду з політикою Комуністичної партії, кидали до в’язниці, змушували зректися своїх поглядів. Часто судили не за політичними статтями.

Серед молоді, яка наприкінці 60-х років розпочала відновлювати українські народні свята і культуру, була уродженка Києва Валентина Дмитрівна Бірюкович. Серед іншого вона реставрувала ікони, вивчала іконографію, а згодом перейшла до самостійного малювання, відновлюючи давні традиції іконопису в Україні. У її творчому доробку є «Святі Борис і Гліб» та «Святі Володимир і Ольга».
Валентина Бірюкович малювала на дошках, яєчною темперою по левкасу. Майстриня дотримувалася церковних канонів (без цього ікона стає звичайною картиною). За традицією іконопису козацьких часів Бірюкович вводила в сюжет Покрови зображення політичних і релігійних діячів, митців, які боролися за незалежність України.
Звернення до створення ікон, мабуть, не було випадковим. Очевидно, озвалися гени предків. Мама Валентини Дмитрівни походила з давнього православного священицького роду.
У 1990 році у Львові відбулася перша персональна виставка робіт Валентини Бірюкович. Потім були виставки в Києві і за кордоном: у Данії, Італії, Німеччині... Українська іконописиця оформляла своїми творами іконостаси храмів Франції та Польщі. Мистецтво українки здобуло світове визнання, її твори зберігаються в приватних колекціях багатьох країн.
Наприкінці 1990-х Валентина Бірюкович оселилася в Ірпені. Виставка її робіт «Світ української ікони», яка експонувалася в Ірпінському історико-краєзнавчому музеї з нагоди Великодня 2013 року, викликала захоплення місцевих шанувальників мистецтва. На жаль, наприкінці минулого року життя талановитої української іконописиці Валентини Бірюкович обірвалося...

Анатолій ЗБОРОВСЬКИЙ,
директор Ірпінського історико-краєзнавчого музею.

Київська область.