Учора у Колонній залі імені Миколи Лисенка Національної філармонії України відбувся ювілейний концерт, присвячений 150-й річниці від дня заснування Київського музичного училища, відомого нині як Київський інститут музики ім. Р. М. Глієра.

На знімку: лауреат міжнародних конкурсів —
жіночий хор Київського інституту музики ім. Р. М. Глієра
(керівник — заслужений діяч мистецтв України, доцент Галина Горбатенко).

Лунала українська та світова класика у виконанні випускників та студентів закладу. Свою майстерність демонстрували творчі колективи інституту — симфонічний, духовий і камерний оркестри, оркестр народних інструментів, жіночий та камерний хори, ансамблі струнних інструментів та бандуристів. За годину до початку організатори влаштували зустріч випускників інституту.
Серед них є відомі  композитори, музиканти, зірки української естради та світової оперної сцени. Свою альма-матер з теплотою згадують народні артисти України — всесвітньо відомий бандурист Роман Гриньків та солістка Віденської опери Вікторія Лук’янець, які брали участь у ювілейному концерті. Публіка аплодувала випускникам інституту — народному артисту України Алліну Власенку, заслуженому артисту Рубену Толмачову, заслуженому працівнику культури Анжелі Масленніковій.
Училище засновано 18 січня 1868 року при Київському відділенні Імператорського Російського музичного товариства. Це був перший на території України спеціалізований навчальний заклад для професійної підготовки музикантів-виконавців. Спочатку він мав п’ять класів — гри на фортепіано, скрипці, віолончелі, співу і теорії музики. Від самого початку в училищі працювали відомі музиканти і педагоги — випускники Петербурзької, Лейпцизької, Паризької, Берлінської, Празької, Варшавської консерваторій.
У 1913 році училище трансформувалося в консерваторію з молодшим і середнім відділеннями, а у 1928-му воно відокремилося й почало працювати як самостійний середній професійний навчальний заклад. Ім’я одного зі своїх випускників — Рейнгольда Глієра, видатного композитора і диригента, педагога та громадського діяча, директора Київської консерваторії 1914—1920 років — заклад отримав 1956 року.

Вл. інф.
Фото надано організаторами концерту.