«Мамка» — росіянка, «дочки» — україночки. Так можна сказати про Тетяну Ярощук із Рівного та її улюблених ляльок-мотанок. Річ у тім, що пані Тетяна народилася і мешкала в Росії, потім переїхала в Україну. А вже тут, у Рівному, не тільки вивчила українську мову, а й глибоко проникла в національну культуру, зокрема, в таємничий світ народної і старовинної ляльки-мотанки.

 

На знімках:

лялькарка Тетяна Ярощук;

 

мотані «дітки» народної майстрині.

 

Саме так — «Таємничий світ ляльки-мотанки» — називається виставка унікальних витворів, які народилися в руках майстрині й представлені в Рівненський обласній бібліотеці для молоді. Презентуючи виставку, лялькарка (за фахом — педагог, учитель фізики та астрономії в економіко-правовому ліцеї) повідала про свій п’ятирічний досвід майстрування народних забавок, прикрас та оберегів; про їх особливості та приваби; про те, як її ляльки поширюються не тільки в Україні, а й у Польщі, Німеччині, Австралії, Англії.
Під час відкриття виставки стародавніх українських оберегів відбувся також майстер-клас від умілиці, в якому рівняни брали участь цілими сім’ями. Майстриня навчала створювати три види лялечок: оберегові, ігрові та приурочені до певних подій.

Євген ЦИМБАЛЮК.
Фото надані автором.

Млинів Рівненської області.