Два Василі, два лауреати Шевченківських премій і один Герой України побували у геть заповненій читальній залі Богуславської районної бібліотеки.

Нещодавно у нас відбулася творча зустріч читачів із відомим українським письменником, «батьком українського бестселера» Василем Шклярем (на знімку). Широку славу йому приніс роман «Чорний ворон» («Залишенець»). За це видання автор отримав Національну премію України імені Тараса Шевченка.
Основна частина зустрічі була присвячена новому роману письменника «Троща». Усім присутнім Василь Миколайович розповів про передумови написання роману, про УПА.
За його словами, події в романі розгортаються у двох часових паралелях, що тісно переплітаються між собою, а сама назва твору неоднозначна. Бо трощею на Тернопільщині називають очерет. У ньому ж ховалися воїни-націоналісти і там вони були розстріляні «червонопогонниками». Тож назва, як каже сам автор, має й інший сенс: троща — це катастрофа, це бійня, це трощення людських доль і майбутнього.
Автор розповів історію написання цього роману та інших своїх бестселерів, а також презентував нову дитячу книжку «Песик Гав...», написану двома мовами — українською і англійською.
У презентації «Трощі» взяв участь народний артист України, Герой України, майстер художнього слова Анатолій Паламаренко. Коли він зачитував уривок з роману, у присутніх на очах бриніли сльози...
Інший наш земляк, народний артист України, лауреат Шевченківської премії, знаний в усьому світі диригент Василь Василенко презентував свою поетичну збірку «На берегах Хороброї». До збірки увійшов і вірш-присвята Василю Шкляру.
У нашій читальній залі письменника щиро вітали й інші відомі гості — видавець Ю. Любченко, який подарував бібліотеці тринадцятитомник творів Левка Лук’яненка, академік АН України, головний редактор науково-популярного журналу «Світогляд» Я. Яцків та його заступник І. Вавилова, професор АН України Б. Романюк, наш земляк, підприємець-меценат П. Головатенко.
Щасливі від цієї зустрічі, вітали шановних гостей співробітники Богуславської централізованої бібліотечної системи разом із директором Г. Добровольською. Нарешті здійснилася наша заповітна мрія!
Після зустрічі, яка тривала майже три години, читачі ще довго не відпускали Василя Шкляра, вишикувавшись у величезну чергу за авторським підписом...

Наталія ФЕДОРЧЕНКО,
провідний бібліограф Богуславської ЦБС.
Фото надане автором.

Київська область.