Алла ЛЯЩУК із Рівного не дочекалася принцеси з Таїланду, та замість цієї зустрічі відбулася інша, не менш цікава. Вона відкрила ще одну таїну волинської родини, яку в ХІХ столітті заснував голова Луцького окружного суду Іван Десницький і яку прославила його легендарна дочка Катерина, дружина спадкоємця короля Сіаму (Таїланду).

 

Принц Сіаму з дружиною та сином.

 

Такою вперше принц Чакрабон побачив сестру милосердя Катерину Десницьку.

 

Людмила та Алла — нинішні представниці родини Десницьких.

 

Українка стала принцесою Сіаму

Історія, що почалася на відомій телепередачі «Чекай на мене» в грудні 2017 року, пов’язана з долею Катерини Десницької, принцеси Сіаму. Вона народилася в Луцьку 1886-го, в юності навчалася в Петербурзі на курсах сестер милосердя при імператорському госпіталі. Там вона зустріла сина правителя Сіаму принца Чакрабона, котрий вивчав у дружній на той час до Сіаму країні військову справу в складі гусарського полку. Волинянка настільки полонила душу принца, що той наважився порушити традиції своєї країни й одружитися на іноземці.
Надалі Катерина Десницька спізнала і радість, і біль. Спочатку її неприязно прийняли при дворі. Але з народженням спадкоємця стосунки у королівській родині Сіаму потеплішали. Та чоловік Катерини все-таки скористався правом на багатоженство й захопився дочкою принца Роді, свого далекого родича. Катерина не могла стерпіти цієї зради. Вона подала на офіційне розлучення. А через два роки Чакрабона не стало. Їхній син свого часу працював на Лондонському радіо, утримував матір аж до її смерті 1960 року, а заодно дав родовідний шлях для декількох поколінь спадкоємців короля Таїланду.

І тітка, і хрещена мама

— Для моєї мами принцеса Таїланду була хрещеною, — розповідає жителька села Новостав Рівненського району Рівненщини Олександра Корсюк. — У 1911 році сім’я Чакрабонів на запрошення імператора Миколи ІІ приїздила до Росії. Саме у цей час народилася моя мама, і Катерина Десницька — як рідна тітка — зголосилася бути хрещеною для племінниці. Обряд відбувся в православному храмі у Здолбунові. На жаль, фото цього заходу не збереглося. А от знімок принцеси Катерини й досі зберігається в нашому домі. Свого часу моя родина їздила до принцеси в Париж, підтримувала з нею зв’язки. Але за радянської влади ці стосунки обірвалися. Уже при незалежній Україні ми завдяки ініціативі онуків спробували заново вийти на слід Чакрабонів. Й мали у цьому певний успіх. На наш запит відгукнулася спадкоємиця Чакрабонів, принцеса Таїланду Насіра. З нею декілька разів спілкувалися по Skype. І коли до нас завітали журналісти з відомої телепередачі «Чекай на мене», ми ні на йоту не сумнівалися, що це на зустріч нас кличе принцеса Насіра.

Десницьких більше, ніж думалося

На зустріч поїхала ще одна спадкоємниця Івана Десницького пані Алла Лящук із Рівного. Вона — племінниця Олександри Корсюк (принцеса Катерина — її двоюрідна прабабця). Утім, пані Аллі не судилося побачитися з Насірою, яка через стан здоров’я відмовилася торувати далекий шлях. Натомість рівнянка зустрілася із сестрою у п’ятому коліні — 52-річною Людмилою Десницькою з Києва. Більше того, киянка завдяки історичному дослідженню встановила, що в голови Луцького окружного суду Івана Десницького було не шестеро, як повідомлялося офіційно, а десятеро дітей.
Після зустрічі на телепередачі спадкоємці і родичі Івана Десницького вирішили зміцнити стосунки і навіть завітати один до одного на гостини.

Євген ЦИМБАЛЮК.
Фото надані автором.

Млинів Рівненської області.