Чимало матусь у відпустці по догляду за дитиною шукають підробіток без відриву від «основного місця роботи» — малюка. І річ тут не тільки у нестачі грошей на утримання сім’ї. Хтось хоче фінансової незалежності від чоловіка, хтось не мислить себе у чотирьох стінах, хтось бажає нового досвіду та подальшого професійного розвитку, а є й ті, хто планує змінити сферу діяльності і тому придивляється до інших варіантів. Спеціалісти Міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна вивчали, де може себе реалізувати мама у декреті.
Для початку вона має відповісти собі на такі запитання: «Що я вмію робити?», «Яке заняття мені до душі?», «Скільки часу я можу присвячувати роботі?» та «На який заробіток я розраховую?» З огляду на відповіді можна починати активний пошук. Умовно всі види заробітку можна поділити на кілька груп: робота за фахом, заробіток на хобі, фріланс у Інтернеті, мережеві продажі.

За фахом

Це, мабуть, найпростіше. Якщо до декрету жінка була перукарем, майстром манікюру, масажистом чи швачкою і вже мала своїх постійних клієнтів, то заробіток у декреті їй забезпечений. Шкільний учитель чи викладач вишу цілком може бути репетитором зі свого предмета. Фахівець із дошкільного виховання або вчитель молодших класів — організувати міні-дитсадок. Бухгалтер — обслуговувати фірми на аутсорс. Юрист — консультувати клієнтів.

Дохід на хобі

Мама любить готувати, плести, вишивати, робити мило, свічки чи м’які іграшки? Такі захоплення теж можна монетизувати: творіть на замовлення і за гроші! Першими клієнтами хай стануть подруги і родичі, а далі — реклама по «сарафанному радіо» та у соцмережах. Навіть захоплення розведенням кімнатних фіалок можна перетворити на джерело доходу.

Бізнес в Інтернеті

Якщо до декрету жінка працювала зі словом — заробляти написанням текстів не буде для неї чимось новим. Ті ж, хто не мав стосунку до письменництва та журналістики, цілком можуть освоїти написання відгуків про будь-які товари — за це, виявляється, теж платять.
Ще один напрям роботи в Інтернеті — адміністрування сайтів або груп у соціальних мережах: необхідно стежити за дотриманням правил сайту або групи, наповнювати сайт інформацією, відповідати на запитання.
«Вищий пілотаж» роботи у Всесвітній павутині — створення свого блогу чи сайту: писати можна про те, що цікаво самій. Головне — кількість фоловерів (тих, хто слідкує за вашим блогом): що їх більше, то більше заробите на рекламі. Це ж стосується і заробітку на YouTube — відео можна знімати про себе і свого малюка, головне — робити це цікаво і незвично.

Мережеві продажі

Для цього виду підробітку потрібні не спеціальні знання і вміння, а широке коло знайомих і підвішений язик. Крім прямого поширення товару за каталогами, можна займатися дропшиппінгом в Інтернеті. Для цього потрібно створити сайт або групу в соціальній мережі, де рекламувати продукцію оптового постачальника, продаючи товар у роздріб зі своєю націнкою.

Варіанти заробітку у декретній відпустці можна знайти, головне — визначитися з цілями і пріоритетами для себе.