У Тернополі відбулася зустріч представників «Творчої Криївки» з давніми друзями та новими знайомими. Цей волонтерський проект створили задля реабілітації й соціалізації учасників АТО. Із 2014 року в різних куточках нашої країни відбулося понад 40 оздоровчих заїздів. Бійці пройшли спеціалізований немедикаментозний курс за авторською методикою засновниці цього проекту Віталіни Маслової.

«Спираючись на принципи творчої реабілітації, в кожній курортній місцині, де довелося працювати з нашими захисниками, ми шукали те, що додасть сили, оздоровить, відновить втрачений інтерес до смаку мирного життя, допоможе повірити в себе та свої можливості. Чого тільки ми не робили за цей час: їздили верхи, на бричках і санях, освоювали сноуборди, сплавлялися Чорним Черемошем, підкорювали вершини гір, училися танцювати гуцульські танці, співали пісень, знайомилися з місцевими старожилами, відвідували школи та інтернати, ловили рибу, купалися в гейзері, літали на парапланах, каталися морем на «банані»... І звісно, малювали картини, ліпили з глини, спілкувалися з психологами та ходили на сеанси масажу», — розповідає Віталіна Маслова.

До Тернополя вона приїхала вже не вперше. Ще під час подій на Майдані познайомилася з тутешніми волонтерками з Логістичного центру допомоги бійцям АТО. Серед них — Ольга Голуб. «Мене вразила ідея Віталіни, бо на той час це було щось зовсім нове. Я навіть сумнівалася, чи вдасться їй реалізувати задумане. Та вже після перших заїздів ми долучилися допомогою. Переважно надсилали продукти», — пригадує жінка.

Зазвичай на кожен заїзд, який триває до десяти днів, формують групу з 12 осіб. Запрошують військовослужбовців з усієї України. За цей період емоційно оздоровились у «Творчій Криївці» й понад два десятки учасників АТО з Тернопільщини. «Життя так складається, що бійці не завжди одразу погоджуються на участь у таких проектах. Багатьох доводиться вмовляти. Але, повірте, дуже приємно отримувати вдячні телефонні дзвінки від дружин та матерів військовослужбовців, які пройшли таку реабілітацію», — каже тернопільська волонтерка Ольга Раківська.

Основні принципи «Творчої Криївки»: природа, спілкування і творчість. Один із нестандартних методів, які практикують під час цього адаптивного курсу, — малювання. Учасникам пропонують створити кілька картин у різноманітних техніках. За словами

Віталіни Маслової, яка має освіту в сфері образотворчого мистецтва, чимало робіт вдаються доволі промовистими й заслуговують на те, аби їх побачили інші. Так виникла ідея пересувної виставки живопису учасників АТО, які проходили творчу реабілітацію. Кілька полотен експонували й у Тернополі під час одноденної виставки-зустрічі, яка відбулася 16 лютого. Музичною складовою та емоційним концертом доповнив вечір відомий піаніст Майдану, який виступає під псевдонімом Piano Extremist (на знімку). Він розповів, що теж брав участь у цьому проекті.

На виставці, яка мандрує Україною, є і його роботи. Картини, які сподобалися, відвідувачі можуть придбати. Зібрані кошти планують спрямувати на 42-й заїзд творчої реабілітації для учасників війни на сході. Провести його збираються наприкінці квітня.

«Ми були б не проти, якби вдалося його організувати на Тернопільщині», — зазначила Віталіна Маслова.  Долучатися фінансовою допомогою можна на й платформі Biggggideahttps://biggggide.com/.../tv orcha-reabilitatsiya-uchasnikiv.../

Тернопіль.

Фото надано автором.