За підсумками 2017-го, вперше за останні три роки на Сумщині почали зростати обсяги промислового виробництва. Порівняно з попереднім періодом — на 1,2%. Прогрес незначний, але вселяє надію позитивна тенденція.
Потужно розвиваються структури нової економіки. В Сумах із залученням значних інвестиційних коштів збудували кілька заводів з виробництва сучасних пакувальних матеріалів і тари, які входять до мереж «Технологія», «Гуала Кложерс Україна» і «Гуала Пак Україна». Клінкерна цегла та керамічні стінові блоки, що випускаються на заводі будматеріалів «Керамейя», мають попит на зарубіжних ринках. Нарощують потужності підприємства фармацевтичної галузі: «Кусум Фарм» у Сумах і «Фармак» у Шостці.
В області стабільно працюють підприємства оборонного комплексу. Зі зрозумілих причин їх робота остннім часом активізувалась. Найвідоміші заводи «Укроборонпрому» на Сумщині — конотопський «Авіакон» і шосткинський «Імпульс». Останній порівняно з 2016-м торік збільшив обсяги виробництва у півтора разу, а порівняно з 2014-м — у 2,6 разу.

У Хуторі-Михайлівському на Сумщині біля залізничного вокзалу
стоїть пам’ятник Богдану Хмельницькому (на знімках).

Гетьман пророчо показує булавою на північ — туди, де зачаїлась найбільша загроза. Хоч українці і привітний народ, котрий звик зустрічати гостей хлібом-сіллю, до ворожих зайд у нього зовсім інше ставлення. Закарбований скульптором Богданів жест означає: хто з мечем до нас прийде, той від булави загине.
Сумщина має найдовшу лінію кордону із Російською Федерацією — її загальна довжина дорівнює 562,5 км. Ця обставина обумовлює певну специфіку  життєдіяльності регіону, економіка якого донедавна була тісно інтегрована в галузі сусідньої країни. Особливо це стосується машинобудування. Отож найбільше підприємство області — Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання — опинилось на межі виживання.
Триває процедура санації на другому за потужністю підприємстві області — об’єднанні «Сумихімпром». Його внесли до списку на приватизацію у нинішньому році, але 99,9% державних акцій хімічного гіганта чомусь оцінили у смішну суму — лише у 248,8 млн грн. «Сумихімпром» уже давно перебуває під контролем одіозного українського олігарха і регулярно фігурує у журналістських розслідуваннях.

Фото надано Володимиром ЧЕРНОВИМ.

На Сумщині видобувають 44 % української нафти і значні обсяги газу. Як правило, місцеві громади мають від того клопоти замість зиску. «Голос України» неодноразово повідомляв про екологічне забруднення земельних ділянок на території регіону через пориви на нафтопроводах.
Сумська область вважається одним із найбільш депресивних регіонів України. За півстоліття її населення скоротилося майже в 1,5 разу. Лише за останній рік кількість сумчан зменшилась на понад 10 тисяч, і зараз в області приблизно 1 млн 95 тис. жителів. Майже 90 відсотків населення — українці.
Як і будь-який інший регіон, Сумщина — унікальний край, але через обмеженість газетного формату ми сьогодні зможемо розповісти лише про незначну частину його сучасних особливостей.

Підготував Володимир ЧЕРНОВ.