За словами голови облдержадміністрації Миколи Клочка, Сумщина виявилась одним із небагатьох регіонів України, де минулого року не допустили випадків рейдерського захоплення землі або вирощеного на ній урожаю. Бо весь час, поки на полях збирали збіжжя, в області активно діяв «профілактичний орган» — антирейдерський штаб.

Про те, як забезпечували успіх, кореспонденту «Голосу України» розповіла начальник Головного управління юстиції в області Ірина Свистун (на знімку). Упродовж кількох місяців вона виконувала обов’язки заступника керівника обласного антирейдерського штабу.
— Ми працювали на випередження, — говорить Ірина Свистун. — На сайті нашого управління юстиції оприлюднили телефони «гарячої лінії», які працювали цілодобово. Доки збирали врожай, туди надійшло 73 дзвінки. У селі все на виду: люди відразу ж бачать, коли відбувається щось «не те», і повідомляють про потенційну загрозу задовго до того, як вона набуває гостроти. Звичайно ж, для цього потрібно, щоб селяни тобі довіряли і не сумнівались, що реагування буде вчасним і об’єктивним.
Мобільні групи правників улітку та восени 58 разів виїжджали в населені пункти області, щоб вчасно владнати потенційний конфлікт. А траплялося різне. У Супрунівці Білопільського району не обійшлося навіть без пострілів на полі. А дещо раніше в Лебединському районі на одній з посівних площ хтось поставив «розтяжку» — кінець мотузки був прив’язаний до чеки бойової гранати. На щастя, ніхто не постраждав. Суперечка за землю зайшла так далеко, бо її пообіцяли одразу двом потенційним орендарям.
— Прикладів, коли на одну й ту саму земельну ділянку претендувало кілька осіб, у державі вистачало, — продовжує І. Свистун. — Хтось засіває поле, а хтось інший, посилаючись на рішення суду чи якоїсь адміністрації, заганяє на нього комбайни. І найгірше тут те, що від такої «війни» страждають люди, власники паїв. Бо коли в орендаря паю забирають вирощений урожай, йому нічим розрахуватись із власником цієї землі. Власне, антирейдерські штаби і були створені в Україні насамперед для того, щоб від земельних «розбірок» не страждали селяни—власники паїв. І ми дуже задоволені від того, що на Сумщині таких проблем вдалося уникнути.
Усе ж, ситуацію в регіоні щодо використання паїв вважати зразковою не можна. На нещодавній сесії Сумської обласної ради депутати підтримали запит свого колеги Миколи Березіна, в якому йдеться про те, що власники паїв у селах Люджа та Криничне Тростянецького району постраждали через незаконні дії орендаря. Приватне підприємство «Світанок Агро» орендувало у селян паї упродовж 11 років, але у червні минулого року припинило своє існування. Кому перейде земля, на яких умовах — для людей залишається загадкою, позаяк їм не видали їхніх екземплярів додаткових угод. У ситуації розбираються фахівці облдержадміністрації, котрі з’ясують, чи не використовувалась така чи схожа схема замаскованої передачі чужої землі в суборенду й в інших районах області.
Як би там не було, земельні паї для багатьох жителів сіл залишаються хоч і невеликим, але надійним і стабільним джерелом доходу. Причому з кожним роком рентабельність паю зростає. Приблизно десять років тому президент Віктор Ющенко підписав указ, яким орендарів орієнтували платити селянинові за пай не менш як 5 % його грошової вартості. Зараз такий рівень оплати став, можна сказати, мінімальним. Та й сама грошова оцінка вартості землі, від якої вираховують відсотки, суттєво зросла.
На запит кореспондента «Голосу України» у Департаменті агропромислового розвитку облдержадміністрації відповіли, що на Сумщині за використання у 2017 році селянських паїв їхнім власникам мають виплатити 1 млрд 626,2 млн грн. Це на 370,3 млн грн більше, ніж попереднього року. Майже 98 % цієї суми вже віддали, причому 1 млрд 492 млн грн — не зерном, макухою чи жомом, а «живими» грошима.
У відсотках до грошової оцінки вартості паїв орендна плата за минулий рік збільшилась із середніх 6,5 до 8,1 %. Найнижча на Сумщині плата за пай становить 4,7 %, найвища — 10 %.
Найщедріше за оренду паїв платять у Конотопському районі — про це повідомляє місцева райдержадміністрація. Тоді як у цілому на Сумщині орендна плата за рік «підросла» до 8,1 % грошової оцінки вартості землі, у Конотопському районі цей показник дорівнює 9,8 %. А 19 господарств району вже виплатили власникам 10 % вартості паїв.
У середньому пай на Сумщині має площу майже 4 га і оцінюється у майже 100 тис. грн. Отож за його оренду можна одержати від 5 до 10 тис. грн. Як правило, селянська родина володіє одразу кількома паями.

Фото надане автором.
Підготував Володимир ЧЕРНОВ.

 

Фотоетюд Юрія ПЕРЕБАЄВА.