На Сумщині Буринська об’єднана територіальна громада ухвалила, можна сказати, історичне рішення. Історичним його можна назвати хоча б тому, що спричинило «ефект доміно» — до буринців почали «підтягуватись» інші територіальні громади області. А після публікації в «Голосі України», будемо сподіватися, «великий почин» підтримають і в інших українських регіонах. Бо справа того варта: чого коштуватимуть будь-які реформи, коли їх нікому буде втілювати в життя? А так завтра і станеться, якщо населення України, і Сумщини зокрема, продовжить скорочуватись такими само загрозливими темпами, як сьогодні.
Отож із першого січня цього року кожній сім’ї у Буринській ОТГ, де з’явилося немовля, виплачують 20 тис. грн. Кошти перераховуються на картковий рахунок не помісячними порціями, а одразу.

Віктор Ладуха.

— Підтримка сімей, де народжуються діти, була однією з моїх передвиборчих обіцянок, — відповідає голова ОТГ Віктор Ладуха, на запитання кореспондента «Голосу України». — Вибори були дуже важкими — із провокаціями, «тітушками» та іншими брудними технологіями, але, незважаючи ні на що, ми їх впевнено виграли, бо люди нам повірили. Тому й маємо обов’язок перед ними — виправдати їхнє довір’я. Я виніс проект на одну із перших сесій ради об’єднаної територіальної громади, і депутати його підтримали. Вже на кінець цього року чекаємо в Бурині хоча б невеличкий бум народжуваності.
Буринська об’єднана територіальна громада — то місто-райцентр та кілька прилеглих сіл. Вона нараховує майже 15 тис. чоловік — 70 відсотків населення району. На виплату «місцевих декретних» у бюджеті ОТГ на 2018-й рік передбачили 2,5 млн грн.
— Якщо дітей буде більше, більше з’явиться і грошей, — запевнює В. Ладуха. — Перерозподілимо ці витрати за рахунок вільних залишків.
Як додаток до рішення сесії затверджене «Положення», яке регламентує порядок виплат. У документі зазначається, що 20 тис. грн громада може і не дати — «якщо є обґрунтовані підстави вважати, що особа, яка претендує на виплату, може розпорядитись коштами не на користь народженої дитини».
Загальновідомо, що сім’ї, де народжуються діти, отримують допомогу від держави. Сьогодні вона становить 41 тис. 280 грн. До того ж одразу виплачується лише 10 тис. 320 грн, а решту по 860 грн «розтягують» на три роки.
Здавалося б, що може бути важливішим для держави, ніж формування національного генофонду? Проте із незрозумілих причин ліквідували навіть той позитив, що був: раніше при народженні другої або третьої дитини виплати зростали, а нині вони не змінюються. Та й загалом, коли їх приблизно 10 років тому започаткували, платоспроможність «дитячих» грошей була значно вищою. Тому одноразова виплата 20 тис. грн — неабияка підтримка для сім’ї. Можна, принаймні, одразу придбати для дитини ліжечко, візочок та інші речі.
Поступове нівелювання запроваджених при Президентові Ющенку виплат пояснюють тим, що мотивація народжуваності себе не виправдала: знайшлися породіллі, котрі перетворили святу справу на банальне заробляння грошей, і чимало дітей залишилися практично сиротами при живих батьках. Однак можна було піти іншим шляхом, і це ще не пізно зробити. Віктор Ладуха вважає, що здійснення державних виплат при народженні дітей треба делегувати місцевим органам влади. Що заважає передати ці кошти місцевим бюджетам у вигляді субвенцій із держбюджету? Адже у невеличкому місті чи селі кожен знає, яка з матерів витрачає гроші на дітей, а яка їх прогулює. Коли списки на виплати затверджуватимуть на сесіях рад місцевих громад, можна буде окремо проголосувати за кожну кандидатуру.
А тепер про «ефект доміно». Приклад буринців уже надихнув сусідів: про запровадження місцевих «декретних» виплат заговорили у Конотопі і в Сумах. У Конотопі планують платити сім’ям за народжених дітей по 25 тис. грн, бо фінансові можливості 100-тисячного міста значно серйозніші, ніж у Бурині. Але є одне але: місцева «демографічна реформа» може зірватися через перманентний конфлікт між міським головою та більшістю депутатів міськради. Проект рішення про запровадження виплат породіллям мали розглянути на сесії міськради 25 січня, але не розглянули і досі. У Сумах ідею підтримки сімей додатковими «декретними коштами» підхопили деякі місцеві політики. Вони вже звернулися до міської влади із пропозицією, від якої буде дуже важко відмовитись. Йдеться поки що про «буринську» суму — 20 тис. грн, але багато хто вважає, що місто із понад двомільярдним річним бюджетом може собі дозволити й більше.

Фото Володимира ЧЕРНОВА.
Підготував Володимир ЧЕРНОВ.

 

Фотоетюд Юрія ПЕРЕБАЄВА.